Гледаме одлична перспектива, како во развојот на органското земјоделство во целина, така и во растот и развојот на нашиот проект, велат Матеа Мацек и Стипе Вулетиќ, кои почнуваат со изградба на мини фабрика за правење сушени колачи од мандарина.
Нашието земјоделско стопанство опфаќа околу 2,5 хектари овоштарници со различни цитруси, меѓу кои доминантна е мандарина, потоа има лимони, портокали, грејпфрут, црвени портокали, клементини и киви. Пред две години започнавме со органско производство, што само по себе бара поголема посветеност, иако одамна го свртивме вниманието кон одржливиот развој и основните природни принципи на екологијата со нашите животни принципи “, дознаваме од Матеа и Стипе, двајца млади љубители на органското земјоделство.
Семејството Вулетиќ од Опузен започна со одгледување на цитруси уште во 1962 година, кога додтогашните одгледувачи на лозови насади од Неретва почнаа постепено да им отстапуваат место на тогашните непознати цитрусни култури, а особено на мандарините. Значи, трета генерација веќе одгледува мандарини и други цитруси, кои од неодамна ги има се повеќе.
Платформа која ги поврзува производителите и крајните потрошувачи
„Мандаринет првично беше замислена како платформа која директно ќе ги поврзе производителите и крајните потрошувачи, така што целата приказна започна пред повеќе од 5 години, во октомври 2014 година, кога нашите први мандарини би можеле да ги вкусат луѓето од Загреб и Љубjана. Нивното задоволство од ова свежо овошје беше еден од дополнителните стимулации што нè носеа на крилја во натамошните испораки на свежо овошје кој всушност претставува организациско многу захтевна, но крајно динамична работа што носи со себе разни задоволства. “, се сеќаваатМатеа и Стипе.”
Зад целиот проект на Мандаринет стои споменатата млада двојка – Матеа Мачек, дипломиран економист и Стипе Вулетиќ, професор по географија. „Идејата за директна испорака на свежо овошје потекнува од Матеа, која додека студираше во странство, полесно и порано ги препознава трендовите кои се актуелни на светскиот пазар, а се побрзо пристигнуваат и кај нас нас “, истакнува Стипе.
Во реализација на целиот проект учествуваат и нивните семејства од Загреб и Опузен , кои придонесуваат за реализација на овој тежок зафат. Се разбира, вреди да се споменат лојалните клиенти кои всушност се многу повеќе од тоа – од недела до недела тие се постојана поддршка која секогаш дава дополнителна мотивација за понатамошен успех и напредок во проектот.
„Секоја наредна сезона се соочувавме со нови барања и предизвици, но излегуваме сè позрели и попрофесионални со секој од нив. Веќе сме во втората сезона, почнавме да произведуваме домашен мармалад, кој прво ги освои срцата и непцата на нашите клиенти, а подоцна ги собравме и наградите на меѓународните натпревари “, велат тие.
Мармаладот ’Мејер Лимон’ освои една златна sвезда во летото 2018 година на престижниот светски гастрономски натпревар Great Taste Awards (еден вид Оскар во гастрономскиот свет) во Лондон. Уште во 2019 година, нивните мармалади од портокал и лимон го освоија Certificate of Excellence na The World’s Original Marmalade Awards во Англија.

Во летото 2019 година забележаа вистинска експлозија на награди за Мандаринет производите од „Great Taste Awards“ натпреарот: мандарините, портокалите и црвените портокали добија една златна sвезда, како и вкусните аранчини, додека производот што тие самите го дизајнираа беше Mandarin cake – колач од мандарини Слаткото од мандарини , го освои од лондонско жири, кое им додели две златни sвезди.
Во следните сезони, тие се оддадоа и на пат кон австрискиот пазар, така што, освен Хрватска и Словенија, и Австрија стана составен дел од неделните испораки на свежо овошје во сезоната што трае од крајот на септември до крајот на февруари. Нивните производи може да се најдат во продавниците и на Хвар и во Виена.
„Во органското земјоделство користиме најмногу ензимски отпад, природен препарат, што е одлично откритие за нас, затоа што служи и за оплодување и за заштита на растенијата. Покрај тоа, ние користиме еколошки ѓубрива, кои се неопходни за најдобар можен принос на нашите цитруси. Наводнување генерално не е потребно. затоа што цитрусите имаат длабоки корени и се наоѓаат покрај самите канали. Олеснителна околност за одгледување на цитруси во долината на Неретва е најсеверната диспозиција во светот (43 ° северно од екваторот), што гарантира многу помал број штетници, додека алувијалната почва, која со векови била таложена од тињата на Неретвата, е исклучително богата и дава значително повисоки приноси по единица површина од повеќето други почви.”
Тие исто така користат и субвенции за органско земјоделство со што покриваат дел од трошоците за ѓубрење, заштита и преработка на овоштарниците. “Што се однесува до фондовите на ЕУ, ние сè уште не сме аплицирале за нив, иако ги имаме на ум. Причина се е комплицираните и нецелосни услови утврдени со повиците, затоа што еден млад земјоделец е само оној чија фарма не е постара од 18 месеци, без оглед на неговата старост , а исто така и според регулативите на Република Хрватска, со кои автоматски се вклучени овие средства во приходот на фармата, што ја комплицира веќе комплексната состојба на нас земјоделците “, наведуваат овие двајца млади.

Временските услови се составен дел од земјоделството. Секој што некогаш се занимавал со било каков вид земјоделство го знае ова. Градот, кој во 2009 година погоди големи површини покрај реката Неретва, големата зима на почетокот на 2017 година, од која многу дрвја не се опоравиле до ден-денес, премногу врнежи во април и мај 2019 година – сите овие тешкоти со кои се носат како знаат и умеат. Фабрика на отворено – тоа е земјоделство!
Тие почнуваат да градат мини фабрика за правење сушени колачи
„Преработката на овошје е еден од императивите на земјоделското производство во околината на Неретва. Оваа пролет веќе започнува да се реализира мини фабриката за производство на сушени колачи од мандарина за што веќе добивме неповртни средства од овогодинешниот натпреварна Загребска банка во конкуренција на претприемачи каде што го освоивме првото место. Со ова покрај тоа што ќе ја продолжиме сезоната и ќе го зачуваме овошјето од пониска класа од распаѓање, се надеваме дека ќе го започнеме овој тренд, кој недостасува во регионот на Неретва уште од раните 90-ти – преработка на овошје.”
Исто така, проширување на нашиот пазар и брендирање на нашите квалитетни производи веќе признати во помал дел од европскиот пазар, се дополнителни планови. Гледаме одлична перспектива, како во развојот на органското земјоделство во целина, така и во растот и развојот на нашиот проект. Многу млади земјоделци од околината на Неретва го следат овој пат, кој со голема и напорна работа, и со максимална посветеност гарантира подобра иднина и услови за останување во земјата што ја наследивме од нашите предци “, вели оваа вредна двојка од Опузен.
Извор: Агроклуб.рс