Микро-зеленчукот е побогат четири до четириесет пати повеќе со хранливи состојки од култивираните растителни видови и има големо влијание врз излачувањето на отрови и тешки метали од телото, како и за зајакнување на имунитетот.
Одгледувањето микро-зеленчук во последниве години станува се повеќе популарно во светот и во Србија. Овие култивирани видови претставуваат млади израстоци од зеленчук што се користат во исхраната. Тие се поголеми од клици, а помали од садници. Најчестата висина во моментот на употреба е 2,5 – 10 сантиметри, во зависност од растителните видови. Карактеристики на овој мал зеленчук се: интензивен вкус, висока содржина на витамини (Ц, Е и К), како и минерали, влакна, аминокиселини и протеини. Лесно е да се одгледува, и на прозорец.
Најпогодни се оние прозорци што се на јужната страна и кои имаат доволно светлина во текот на денот која им е потребна на младите растенија за нормален раст (до 12 часа дневна светлина). Во отсуство на дневна светлина, може да се примени дополнително вештачко осветлување за да се спречи младите растенија да се издолжуваат, да бидат помалку подложни на болести и да постигнат највисок можен квалитет. Во исхраната најчесто се користат салати, поточарка, босилек, зелка, цвекло, коријандер, пченица, грашок, амарант, кромид, аругула, спанаќ, цикорија, и многу други видови.
Атрактивен зеленчук со црвена боја
Зелките се највкусни, а кулинарите најчесто користат микро-зеленчук со црвена боја за декорација. За одгледување на овие видови, можете да изберете зеленчук од кој за јадење се користи стеблото и листот, како што се: грашок, бела јапонска ротквица и цвекло. Се одгледуваат најмногу заради атрактивниот изглед. Билките што се идеални за ова одгледување и растат брзо се: босилек, коријандер, а исклучително вкусен е сончогледот.
Семињата што се користат мора да бидат со добар квалитет, нетретирани, по можност со потекло од органско производство, со цел микро-зеленчуците да бидат со подобар квалитет. Побогат е четири до четириесет пати повеќе со хранливи материи од култивираните растителни видови и има големо влијание врз излачувањето на отрови и тешки метали од телото, како и за зајакнување на имунитетот. За успешно одгледување е потребен плиток сад исполнет со подлога. Овие пловни објекти треба да бидат долги најмалку осум сантиметри и да имаат дупки за дренажа (дренажа на вишок вода) на дното.
Подлогата како предуслов за квалитетот
Подлогата треба да има одреден квалитет – наменет за одгледување органски расад. Дебелината на слојот треба да се движи од четири до шест сантиметри и обично зависи од големината на семето. Пред сеидбата, подлогата да се полее со вода, сеидбата се прави густо, но не треба да биде премногу густа. Посеаното семето е покриено со тенок слој од подлогата, се полева со прскалка и се покрива со танка фолија.
Оптималната температура за ртење, никнење и микро-раст треба да биде околу 20ºC. Наводнување се врши со прскање, обично со помали прскалки, бидејќи класичното наводнување може да измие тенок слој од подлогата. Фолијата е поставена да ја задржи влагата во зоната на семето и да обезбеди подобро никнување. Микро-зеленчукот се наводнува редовно, но не претерано, бидејќи може да предизвика мувла и распаѓање на растенијата.
Мини зеленчукот станува сè попопуларни – исто така доби и машина за берење.
Развојниот циклус на младите растенија трае 10 – 15 дена. Бербата се врши со рака, со ножици. Важноста на микро-зеленчукот има голема предност што со мали количини на храна, организмот прима многу хранливи материи, бидејќи растенијата во таа фаза сеуште користат енергија за раст на бактерии и имаат висока концентрација на витамини, минерали, протеини, аминокиселини, и ензими.
Извор https://www.agroklub.rs/
Напишете коментар