
Годишно во Србија се произведуваат околу 20.000 тони ореви, но ова не е ниту дел од она што може да се собере ако се засадат повеќе. Сепак, во последниве години, се зголемува интересот на српските земјоделци за одгледување на ова овошје, бидејќи може да генерира висок профит.
Владан Терзиќ од селото Тврдиши има плантажа со ореви повеќе од две децении, а на неговите плантажи најраспространети се домашните сорти.
“Лошото време влијаеше на количината на родот, но на крајот сепак успеавме да се избориме. Оваа година имавме добри приноси и квалитетни плодови што завршија на пазарите”, раскажува Владан за РИНУ, додавајќи дека оревите се лесни за производство.
“Не бара многу инвестиција, лесно е да се одржи. Полесно е да се одгледува дури и од лешницте, а заработката е приближно иста. Не бара многу работна сила, не му пречи мразот и е отпорен на болести. Едиствено што на заработката мора малку да се причека “, рече Владан.
„Оревите и лешниците стануваат сè повеќе барани, бидејќи нивниот пласман е обезбеден на странските пазари. Во нашите климатски услови, најдобро се покажале сортите, газенхајм и шампион. Одгледувачите понеогаш се скептични бидејќи почнуваат да раѓаат дури во третата година и за се заработи потрбно е доста трпение, но оревот дефинитивно може да стане растение на иднината во нашиот регион “, рече директорот на Институтот за овошје од Чачак, Милан Лукиќ.
Експертите велат дека животот на растението е исклучително долг и трае од 50 до 80 години, па залудно не се вели дека оревот е засаден за потомство, затоа што нивните внуци и правнуци можат да живеат добро.
Извор : Телеграф Бизнис
Напишете коментар