Ниските температури повторно им се закануваат на овоштарниците . Од примерот на Жељко Ледински од Билогори, Хрватска најдобро се гледа како во неговото земјоделско стопанство се справуваат со овој проблем.
Во овој пролетен период не им е лесно на овоштарите. Покрај со пазарните проблеми во последните десетина години се почеста е појавата на пролетните мразеви и тоа во најосетливата фенофаза. Оваа година дополнително се соочуваат и со предизвикот околу превентивните мерки за спречување на корона вирусот, но и покрај се овоштарите не седат со скрстени раце.
Жељко Ледински , сопственик на истоименото земјоделско стопанство кое се наоѓа во Бјеловарско –билогорската општина во Хрватска на социјалните мрежи објави наслов „ Ноќеска овошките се топлеа“
Имено неговиот т.н „ловец на мраз“ кој воедно е и домашна изработка, цела ноќ се движел низ неговите овоштарниците со цел да го намали штетното влијание од ниските температури кои се појавија во фазата на цветање на овошките.
Најисплатливо е кога не мора да се користи
Во земјоделското стопанство на Жељко имаат 11 хектари овошни насади – најмногу јаболка, круши, цреши и пред шест години ги набавил овие системи за заштита од мраз. „ Најмногу се исплаќа кога нема да ги користите, што значи дека имало и добри години.“- раскажува низ шала овој овоштар во овој дел на Хрватска кој истовремено долги години е раководител во Хрватски шуми.
Имаат два „ловци “ на мраз кои се поставени на две локации во неговите овоштарници, а ситуацијата ја пратат со помош на термометри и метеостаници, врз основа на чии податоци ги носат одлуките во врска со мерките и третманите.
„Среќа што сега е минус 1,2 или 3 , па може да се превенира . Само да не се случи да биде -12 степени Целзиусови како што беше пред некоја година“ вели Ледински , но исто тaка и доdава дека силниот ветар им ја отежнува примената на овие машини. Некои овоштари поради тоа престанале и со оросување со вода. Околу тезата дека нема мраз ако е вертовито тој спремно одговара: „Без разлика дали има верет или не кога температурата е ниска ќе има штети кај овошките. Не е важно дали мразот се гледа или не . Ние започнуваме со третман кога ќе видиме дека е 0 степени.“
Овој систем рабати така што го загрева воздухот со плин. За еден сат работа системот троши една боца плин од 35 литри.
„Тргнуваме во 1 часот ноќе и до седум часот сабајле можеме да работиме со полнење од 6 боци без застанување“ вели Ледински врз основа на досегашните искуства и истакнува дека е најважно да на секои 10 минути тракторот да дојде на иста точка во овоштарникот.
Имаат влечен ситем модел FrostHuntera, а дознаваме и дека постои и нов модел на изведба кој дополнително ќе го олесни движењето помеѓу редовите на насадот.
Дека ништо не му препуштаат на случајноста ни зборува и фактот дека тие дури и побарале помош од Осигурителните компании и ги осигурале своите насади.„ Ние овоштарите се организиравме за да ни биде полесно , а дополнително Министерството за земјоделство ни дава 70 % од премијата што многу ни значи“ заклучува за крај Жељко.
Извор:Агроклуб.рс
Напишете коментар