
Сѐ повеќе луѓе се одлучуваат да одгледуваат буковки бидејќи нивното производство е лесно, не е ризично, а самата печурка е доста отпорна на болести и штетници. Исто така буковката дава високи приноси и е барана на пазарот, па економската исплатливост од нејзиното одгледување не е доведена во прашање.
ПРОСТОРИЈА ЗА ОДГЛЕДУВАЊЕ НА БУКОВКИ
Во просторијата каде што се одгледуваат буковките мора да има оптимална температура од 18 степени (која се одржува константна во текот на целата година), добра вентилација и постојана висока влажност. Тие мора да бидат осветлени со доволна количина на светлина, преку прозорци или со вештачко осветлување.
Доколку одгледувач сака сам да ги наполни вреќите со супстрат, мора да има простор каде што би се складирал материјалот за изработка на подлогата, разни садови за сламата и каде ќе се врши самото полнење. Ова е економски поисплатливо. Најдобро е висината на просторијата да биде три метри, бидејќи така најдобро се користи просторот, вертикално во 4 реда се редат вреќите една врз друга помеѓу поставете дрвени летви. Во просторија од околу 30 м2 може да се сместат до 400 вреќи.

ОДГЛЕДУВАЊЕ БУКОВКА
Процесот на одгледување се состои од две фази
- Вреќите се полнат со супстрат и мицелиум, и може да се редат една до друга. Ова трае од 21 до 30 дена, а температурата во просторијата треба да биде константна и без светлина.
- Вреќите треба да бидат правилно наредени за да се олесни берењето. Се дупчат вреќите и од тие дупки почнуваат да растат печурки.
Предноста на две производствени простории е што не се губи време додека печурките излегуваат од дупките, односно 30 дена, бидејќи има континуирано производство. 5-6 циклуси годишно се прават со една просторија, а 10-12 циклуси со две.

Важно е да се избере типот на конструкцијата (дрвена или метална), големината, да се одреди искористеноста на просторијата (број на вреќи). За ориентација треба да знаете дека еден ред од 10 метри може да собере околу 30 вреќи. Доколку е потребно, треба да се инсталира дополнително осветлување.
Вентилацијата е многу важна. Доколку нема природен, потребно е да се вгради еден вентилатор со филтер на горниот дел од просторијата, а другиот на дното, на спротивната страна од просторијата, за промена на воздухот.
Греењето и ладењето дефинитивно треба да се решат, па затоа се препорачува поставување на автоматски термостат.
Водата мора да биде поврзана, бидејќи просторот мора да се навлажни.
Неопходно е да имате прецизен мерач на влага и термометар.
ДЕЗИНФЕКЦИЈА НА ПРОСТОРИЈАТА ЗА ОДГЛЕДУВАЊЕ НА БУКОВКА
Потребно е постојано да се одржува хигиената на просторот, алатот, приборот, обувките во кои влегувате во сите фази на одгледување.
ПОЛНЕЊЕ НА ВРЕЌИТЕ СО СУПСТРАТ
Супстратот може да го подготви самиот одгледувач или да го нарача. Пред тоа мора да се обезбеди квалитетна слама што ќе биде потребна за полнење на вреќите.
Суровините за подготовка на супстрати од буковка може да бидат слама од пченица, овесна слама, јачменова слама, ливадско сено, отпадоци од пченкарни и други целулозни растителни отпадоци. Суровината мора да биде сечкана, здрава и со pH од 5 до 7. Мицелиумот мора да биде бел. Подлогата може да се користи термички подготвена со пастеризација или без термичка обработка.

СЕЕЊЕ
Температурата на подлогата треба да биде околу 20 степени, а влажноста од 60 до 65%. Дупки од 10 до 12 мм претходно се дупчат во вреќите на растојание од 10 × 10 см. Потребно е 1 кг семе за една кеса од 100 × 40 см. Прво треба да се стави мицелиумот на дното на вреќата, односно подлогата, а потоа мицелиумот, се става слама и така неизменично се реди до врвот. Вреќата, добро спакувана, треба да се затвори одозгора, а потоа да се врзе со конец. Засеаните вреќи ги ставате во просторијата за растење, каде што температурата е од 15 до 18 степени. По 7-10 дена се појавуваат печурките. Температурата во просторијата не треба да биде под 12 степени за зимскиот сој, под 16 степени за летниот сој, ниту над 35 степени.
РАСТЕЊЕ НА БУКОВКАТА
Наполнетите вреќи стојат исправено, а растојанието помеѓу сите вреќи е од 3 до 5 см. Треба да се остават неколку пошироки премини за да може да се дојде до подалечние вреќи.
Не е потребна светлина во фазата на растење. Доколку е потребно, создадете дополнителна влажност во просторијата само ако влажноста е под 70%.
Оптималната температура е од 20 до 23 степени. На температура од 5 степени мицелиумот целосно престанува да расте, но дури и температурите над 33 степени го убиваат мицелиумот. На оптимална температура, по 14 дена, вреќите веќе побелеле прилично од растечкиот мицелиум, а по 21-30 дена целосно никнале. Проверете ја температурата и влажноста со сондажен термометар и хигрометар, барем еднаш дневно.

ЗАШТИТА НА БУКОВКАТА
Во фазата на ртење, може превентивно да се употреби инсектицид на база на перметрин + пиперонил бутоксид против мушички, со кој се прскаат вреќите. Во случај на мувла во подлогата, заразениот дел може да се отсече од вреќата, заразениот дел од сламата може да се отстрани со нож и местото да се третира со 1% раствор на формалин. После тоа, залепете ја вреќата со лента. Во случај на инфекција поголема од 30%, вреќата мора да се уништи.
ПЛОДОНОСЕЊЕ
Кога целата подлога е бела и многу цврсто ја држи целата маса обединета, а мирисот е пријатен, ртењето е завршено. Вреќите се ставаат во просторот за растење, се врзуваат со жица за конструкцијата и се дупчат дупки. Околу 30 до 40 дупки со дијаметар од околу 8 мм рамномерно направете на површината на целата вреќа со дезинфициран предмет. Обрнете посебно внимание на температурата, влажноста, светлината и воздухот. Приносот ќе зависи од тоа.
БЕРБА
Бербата започнува кога работ на капата ќе дојде во рамнина, бојата малку ќе посветли, а на местото на спојување се шири бела покривка. Се бере кога е со дијаметар до 10 cm.
Ако печурката не се продава свежа, може да се користи за сушење.
Буковките раѓаат во циклуси, секој од нив трае една недела. Една вреќа се користи за 4 циклуси.
ПРИНОС НА БУКОВКА
Приносот се пресметува врз основа на тежината на влажниот супстрат, т.е. приносот се движи од 15 до 30% од тежината на сустратот.
Извор: Аgrosavjet
Напишете коментар