Отсекогаш се земало здраво за готово дека секое семејство во Шумадија мора да има свој домашен јаболков и вински оцет, а за жал, во последниве децении луѓето се повеќе се префрлаат на комерцијален, индустриски оцет со конзерванси и забораваат на квалитетот и здравјето, вели Ѓорѓе Лазаревиќ од село Крагулјац во близина Крагуевац за Приказни за душа.
Според рецептот на неговите предци, тој и неговата сопруга Гордана денес прават оцет од диви јаболка, а сето тоа по предлог на неговата ќерка Христина, магистер по фармација, и зетот Лазар Милошевиќ, кој лани почнал бизнис и отворил продавница.

Јаболката се сечат на четири дела, се вадат семките за да не биде горчлив оцетот и потоа се ставаат во буриња да ферментираат. По шест месеци со секојдневно мешање се истура исклучиво во стаклени шишиња. Овој производ, за кој последниве месеци се бара шише повеќе, луѓето најчесто го нарачуваат да го јадат во салата (оцет со сремуш) или да земат по една лажица наутро заради здравје за да се забрза метаболизмот и да се исчистат црниот дроб и бубрезите (оцет со глуварче). Милошевиќите велат дека оваа пролет рачно набрале 60.000 листови глуварче и 30.000 цветови од глуварче, а на шега додаваат дека сите во селото биле изненадени и зборувале како берат глуварчиња, додека другите селани саделе пченица во тоа време.

„Оцетот со додаток на глуварче е одличен за црниот дроб, односно за негова детоксикација, а самото глуварче е исклучително лековито“, вели Кристина. „Од коренот, цветот, листовите и стеблото, секој дел има свои лековити својства, а листот и цветот ги користевме во оцетот. Глуварчето му помага на црниот дроб да ги исфрли сите тешки метали што се акумулираат во телото, додека овој втор оцет со сремуш, односно див лук, е одличен за имунитет како природен растителен антибиотик, објаснува Кристина и вели дека е погоден за сите генерации, а на тригодишниот син му го дава во лимонада со лажичка мед. Знаеле дека производот што го направиле ќе биде популарен веднаш по првите коментари на клиентите „дека домашниот оцет ги вратил во детството“. Истото се случило и со другите чисти органски производи, како што се тоникот за зајакнување на имунитетот, еликсирот за чистење на крвта, производот базиран на маст од гуска и брохимко.
Целото семејство на Христина е вклучено во бизнисот. За производството се задолжени родителите, помладиот брат Јовица кој студира во Америка, работи онлајн и помага во маркетингот, а сестрата Александра ги тестира производите со своите деца. „Сфатив дека на сите ни требаат тие работи како маст од гуска, кои луѓето ги користат со години. Зошто нашите деца би се инхалирале со кортикостероиди и антибиотици кога не мораат и зошто би користеле алкохолен оцет, кој е есенција или оцетна киселина, кога ги имаме овие здрави работи околу нас, во природата“, вели Кристина Лазаревиќ на крајот од Приказни за душа.
