Кога започна со производство на сирење, семејството Кулиќ во понуда имале полутврдо сирење без додатоци и бело сирење кришка. Со текот на времето се развивале нови производи и го збогатувале асортиманот. Денес во понуда имаат козјо сирење со сремуш, боровинка, сушен домат, зелен бибер но и козјо сирење со црни тартуфи.
Земјоделското стопанство на семејството Кулиќ од Голем Гај во Банат произведува козјо сирење. Идејата да направат мала фарма на која ќе одгледуваат кози и да произведуваат кoзјо сирење од 100 отсто козјо мелко со врвен квалитет се родила во 2012 година.

” Сакавме нашите кози да бидат среќни на фармата, бидејќи само „ среќни кози даваат здраво млеко. Тако во 2014 година направивме бренд „ Среќна коза“, под кој своите производи ги продаваме на купувачите“, вели Ива Кулиќ.
Кога започнале со производство на сирење во понудата имале полутврдо сирење без додатоци и бело сирење. Со текот на времето развиле нови производи и го збогатиле својот асортиман. Покрај полутврдите сирења „ Среќна коза“ произведуваат козјо грил сирење, димено сирење.
Полутврдото сирење без додатоци “Clasic” е прв во понудата на производи, тој е основа за сите сирења со додатоци. Со компактна текстура , со малку повеќе шуплини, полн и едноставен вкус на зрело сирење со специфичен вкус на козјо млеко. Хранливата вредност на козјото млеко е сконцентрирана во овој производ. Во текот на созревањето на сирењето доаѓа до активирање на низа биоактивни соединенија. Сирењето е со специфична арома, наменет за потрошувачите кои сакаат и уживаат во здравиот и единствен вкус.
Сирењето со боровинка може да биде и десерт
Лековитите својства на боровинката одамна се познати, фантастична е кај анемија, своите благотворни својства ги истакнува во подобрување на видот, крвотокот, забавување на стареењето. Козјото сирење со боровинка е спој на здравје и несекојдневна мешавина на сирење и овошје. Хедонистите и оние кои сакаат да експериментираат со вкусови, секако ќе пробаат и ќе уживаат во неверојатниот спој на арома, вкус и мирис.

Оваа комбинација на сирење и овошје може да послужи и како десерт со додаток на овошен прелив.
Тартуфи и сремуш за уживање и здравје
Тартуфите се најскапи печурки на светот. Лековити, извонредна вредна храна за мозок, моќен афродизијак, специфичен вкус и неодолива арома. Своите благотворни својства поволно ги изразува на целокупниот организам. Од друга страна, дивиот лук или сремуш познат е по своите лековити својства, поволно делува во решавање на високиот холестерол, притисок, како чистач на целокупниот оргнизам. Мешавина на козјо сирење со сремуш е добитна комбинација за здравје и уживање.

Уште и сирење со сушен домат и зелен бибер?
Интересен производ “Среќна коза“ е и сирење со сушен домат. Оваа комбинација, спoред сопственичката е извонреден спој на вкус, мирис, неодолива арома во која уживаат сите генерации. Доматот е богат со ликопен, антиоксиданси, поволно делува на срцето, го подобрува варењето, изобилува со витамини кои благотворно делуваат на целокупниот организам.
Зелениот бибер е многу ароматичен зачин со препознатлива блага лута нота благодарение на содржината на етерични масла. Благотворно делува на имунитетот. Тој е застапен на трпезата нa купувачите кои сакаат пикантна храна.
Одлична реакција на купувачите на новите лимитирани серии
Кришка, во рамки на производите на семејството Кулиќ е меко сирење со бела боја. Со својот благо ксиелкаст и солен вкус на препознатливата арома на козјо млеко. Она што е интересно е тоа дека семејството Кулиќ на своите купувачи секоја година им нуди нов производ, како и лимитирани серии.
” Така нашето сирење со додаток на црно пиво и сирење со додаток семки од тиква имаа извонредни повратни реакции на нашите купувачи“, со гордост раскажува Ива и додава дека на фармата во состав на стопанството со кози водат сметка врвни познавачи и тие прават се козите да бидат среќни а за возврат добиваат млеко со врвен квалитет.
Ѕвезда водилка отсекогаш ни беше квалитетот на нашите производи а задоволните купувачи и нивните пофалби, препорака нам ни се дополнителен ветер во грб. Се трудиме да развиваме неодоливи нови вкусови и постојано да спремаме нешто ново за да ги изненадиме“, вели Ива.

Извор: Agroclub