Поради ширењето на африканската свинска чума во Кина, извозот на свинско месо од ЕУ треба да биде за 20% над минатата година до крајот на 2019 година. И покрај сушата, производството на житни култури во ЕУ се очекува да закрепне од минатогодишниот низок, пораст за 8% во однос на 2018 година / 19.
Овие се меѓу главните наоди од последниот краткорочен извештај за перспективи за земјоделските пазари во ЕУ, објавен на 3 октомври 2019 година од страна на Европската комисија. И покрај исклучително жешкото и суво лето, производството на житни култури во ЕУ треба да достигне 312 милиони тони за 2019/20 година. Само пченката беше навистина погодена од сушата, при што производството се очекува да се намали за 4%, достигнувајќи 66,5 милиони тони.
Наспроти тоа, производството на пченица и јачмен треба да се зголеми, соодветно на достигнување на 145 милиони тони (пораст од 12,5% во однос на 2018/19 година) и 61 милиони тони (раст од 10% во однос на најмалку година).
Производството на масло од ЕУ се очекува да достигне 7-годишно ниво во 2019/20 година на 29,7 милиони тони, како резултат на неповолните временски услови. Особено за семе од семе од репка, каде временските услови се до тешки услови на сеење и намалување на засадената површина од семе од репка. Производството на семе од репка се очекува да се намали за 16% во однос на минатата година. Во однос на шеќерот, областа на шеќерна репка во ЕУ 2019/20 година се намали за скоро 5%, како резултат на ниските цени. Производството на шеќерна репка во ЕУ се очекува да се стабилизира на 119 милиони тони за 2019/20 година, близу до нивоата од 2018/19 година. Производството на шеќер се предвидува на 17,5 милиони тони. Додека се очекуваше помала жетва во Шпанија, производството на маслиново масло во 2019/20 година треба да закрепне во Италија, Грција и Португалија. Вкупното производство на ЕУ треба да достигне околу 2,1 милиони тони.
Благодарение на достапните залихи во ЕУ, извозот на маслиново масло треба да достигне високи нивоа (7% над последниот просек од 5 години). Во 2019 година, производството во ЕУ на праски и нектарини се проценува дека ќе се зголеми за 4% во однос на минатата година, достигнувајќи 4,1 милиони тони. Ова ќе доведе до поголема потрошувачка и преработка.
Слично на тоа, вкупното производство на домати од ЕУ треба да достигне 16,8 милиони тони, што претставува раст од 4% во однос на 2018 година. Порастот во најголем дел е воден од растот на производството на домати за преработка, што се зголеми за 6%. Ова се рефлектира во трговијата со преработени домати, при што се очекува извозот на ЕУ да се зголеми за 33% во 2019 година.
Пролетниот мраз во Полска доведе до големо намалување на производството на јаболка, што резултираше со пад на производството од 18% на ниво на ЕУ. Сепак, благодарение на високото производство во претходната година, извозот на преработени јаболка од ЕУ се очекува да биде голем за 2019 година (11% над просекот).
Што се однесува до млечниот сектор, собирањето млеко од ЕУ треба малку да порасне во 2019 година и да достигне 158 милиони тони (пораст од 0,5% во однос на минатата година). Обезмастено млеко во прав (SMP), извозот се проценува на 950 000 тони (пораст од 16% во однос на 2018 година). Севкупно, извозот на млечни производи се очекува да се зголеми за 5% во 2019 година.
Бруто-производството на говедско месо од ЕУ се очекува да се намали за скоро 1% во 2019 година. Сепак, постојат значајни разлики меѓу земјите-членки. Целокупниот тренд на опаѓање на стада од крава кај пилињата е потврден во главните земји производители. Конечно, пристапот до нови пазари и зголемувањето на обемот на постојните партнери доведе до очекувано зголемување на извозот на говедско месо од ЕУ за 8% во 2019 година.
Распространетоста на африканската свинска треска во Кина доведе до пораст на побарувачката за свинско месо од Кина. Извозот на свинско месо од ЕУ се очекува да се зголеми за 20% во 2019 година, во однос на минатата година. Бидејќи производството во ЕУ остана стабилно, главно се должи на намалените стада за одгледување и ограничувања на животната средина. Во 2020 година, растот на производството треба да се собере во ЕУ, додека кинеската побарувачка ќе продолжи. Во 2019 година, производството на живина ќе продолжи да расте во ЕУ, за 2,5%, благодарение на добрата домашна и меѓународна побарувачка. Дополнително, растот треба да продолжи во 2020 година, како резултат на трендовите на потрошувачите. Конечно, вкупната потрошувачка на месо по глава на жител се очекува да се намали за 0,5% во 2019 година.