Експерти: Сирењето на Балканот е уникатно, тоа мора да го покажеме
Конкуренцијата во млечниот сектор во Европа е голема, но има пазар со огромен потенцијал – тоа се регионални брендови за сирење и сирење, изјави холандскиот стручњак Рул Јогениел неодамна за време на неговата посета на Бугарија.
Традиционалните балкански сирења спаѓаат во оваа посебна група за потрошувачки интереси. Како и љубителите на виното, добрите љубители на храна се подготвени да патуваат стотици киломтри за да вкусат нови сирења.
Инвестирањето во патеки со сирење е перспективно. Тие обезбедуваат пазари за сурово млеко, обезбедуваат егзистенција во регионите, ја зачувуваат историската меморија таму и развиваат нови туристички дестинации.
Неколку месеци, четири бугарски локални акциони групи се вклучени во Регионалниот проект на Балканското сирење со европски буџет од околу 700.000 евра. Групите се во регионите Раковски, Балчик, Тројан – Априлци – Угарчин и Сливница – Драгоман.
Учесниците го истражуваат потеклото на различни видови сирење во Бугарија, организираат пазари, фестивали и гостувања. Грција е водечки партнер во проектот, со учесници од Романија и набудувачи од Молдавија.
Менаџерот на проектот, Панагиотис Патрас е убеден дека уникатното богатство на Балканот – млечни производи добиени од бактерии и квасец специфични за регионот – нужно мора да им го покажат на повеќе луѓе во Европа и во целиот свет.
Преземено од Агри.бг
Напишете коментар