
Во текот на месец март, се садат: домати, пиперки, модар патлиџан – (средно – рано производство) аспарагус, праз, зелка-рана на отворени леи, рен – во полутопли оранжерии.
На отворено се сее крупна бакла од 10-25 март со 180-200 кг/ха, грашок од 1-10 март со 150-180 кг/ха, зелка од 25 март до 10 април со 0,6 -0,8 кг/ха, копар од 5-15 март со 15-25 кг/ха, моркови рани – март со 6-8 кг/ха, магдонос од 15 март со 7-10 кг/ха, ротквици од 15-30 март со 12- 20 кг/ха, салата со расадување и потребно за расад е 2-3 г на 1 м 2 од 20 март – (0,3-0,4 кг/ха), лук летен во март со 1000-1500 кг/ха (700-900), домати средно-рани од 10-20 март, домати доцни од 20 март-15 април, пиперки средно-рани од 10-20 март.
Од почетокот на месец февруари започнува одгледување на расад домати за рано оранжериско производство. 25-30 дена по сеидбата растенијата се пикираат и по 25 дена се пресадуваат на постојано место. Добро закалениот и здрав расад е предуслов за максимален принос од растенијата и ако има поволни услови за одгледување, кон крајот на мај и почеток на јуни во зависност од тоа кога е извршена сеидбата, се добива и посакуваниот принос.
При одгледување на расад од домати треба да се одржува потребната температура и влажност на воздухот и почвата. Водата која ќе се користи за наводнување да биде со потребната температура 20-25 ° C. Со полевањето можат да се внесуваат ѓубрива со потребните макро и микро елементи, како и превентивни фунгициди против сечење садници.
Треба да се следи појавата на оранжериската белокрилка и лисните вошки со ставање на жолти лепливи мамци. Задолжително по пресадувањето на растенијата на постојано место против попово прасе пожелно е да се стави мамец. Против голи полжави може да се расфрла пепел.
Краставиците се топлољубиви растенија. Во текот на целиот период на одгледување температурата не смее да падне под 15°С. Семињата се сеат во агроперлит при температура на воздухот 28-32°C и висока влажност 70-80%. Тие никнуваат за само 3-5 дена. Потоа растенијата се пикират во кофички полни со однапред подготвена почвена смеса со потребните хранливи елементи и се одгледуваат при температура на воздухот 24-27°С дневна, а ноќна со 2-3°С пониска. По 20 дена здравите и калени растенија се пресадуваат на постојано место. По 30-40 дена се добива принос – плодови. Растенијата се отпорни кон штетникот попово прасе.
На површини засеани со лук од есен, при постојана температура на воздухот над 5°C, постои можност да се појави лукова мува. Превентивно треба да се третира со инсектицид со намокрувач.
Агенција за поттикнување на развојот на земјоделството
Напишете коментар