Карфиолот е зелјесто растение кое во нашата држава многу често се употребува. Може да се сретне во салати, зимници, разни супи, специјалитети…
Карфиолот пред се е ниско калорична намирница. Затоа за карфиолот можеме да кажеме дека има малку калории, но има многу голема хранлива вредност. Тој е голем извор на витамин Ц, витамини од групата Б, фолна киселина и многу минерали кои го штитат и чуваат нашето здравје. Од карфиолот можат да се користат и белиот и зелениот дел. Како и да е и двата дела треба или веднаш да се консумираат или веднаш да се конзервираат, бидејќи многу малку можат да останат свежи, за кратко време ќе ја изгубат свежината и квалитетот.
Во врска со корисноста на карфиолот некои експерти веруваат дека е многу делотворен против малигните болести, бидејќи карфиолот помага да се изгради и одржи силен имунитет. Освен ова тој е одличен и при анемии, а поради фолната киселина и поволната нутритивна слика се препорачува да го користат и деца и бремени жени во поголеми количини.
Бидејќи има многу малку калории (на 100 грама карфиол околу 25 калории), оваа намирница е идеално решение за сите кои внимаваат на линијата. Од карфиолот се приготвуваат многу вкусни супи, кои можат да бидат главно јадење за луѓето кои внимаваат на килограмите или практикуваат строги диети.
Напишете коментар