Поради студените и пократки зимски денови, кокошките несилки сѐ повеќе ги заобиколуваат своите гнезда. Кога температурата паѓа под нула, јајцеводниот систем на кокошките тоа веднаш го регистрира и го забавува процесот на производство на јајца. Оптималната температура во просторијата за несилки е од 10°C до 20°C, а се смета за идеална температура од 13°C до 16°C.
Повеќе јајца со вештачко осветлување
Според стручните совети, должината на дневната светлина не треба да биде помала од 15 часа, а интензитетот на светлината три вати по квадратен метар во кокошарникот. Најдобро е светлината да се регулира според природното осветлување, односно последователно да се продолжува попладне и навечер. Тоа значи – ако подоцна се стемнува, светилките светат до доцна во ноќта. Се палат при првиот самрак за да се избегне поспаност на кокошките. Продолжувањето на дневната светлина не смее нагло да се намали, бидејќи кокошките се многу чувствителни на такви осцилации.
При подно одгледување, потребна е подлога
Ако несилките се одгледуваат надвор од кафезот, треба да се постави подлога на подот од фармата, обична иситнета слама или дрвена струготина, и по можност дрвени „лушпи“. Улогата на подлогата е да ја апсорбира влагата од изметот и да создаде топлинска изолација од студениот под. Сепак, проблемите со простирката се јавуваат во објекти кои не се загреваат. Поради ниските надворешни температури, процентот на влага во воздухот се зголемува и простирката се суши побавно, а во неа има бактерии и габи кои ги напаѓаат кокошките и го оштетуваат нивниот организам, што негативно влијае на продуктивноста на положување јајца. Затоа, на местата каде што подлогата е влажна, обично во близина на поила, влажната подлога треба редовно да се заменува со сува.
Протеинска храна по желба
Кокошките несилки се хранат со концентрат по свој избор, кој треба да содржи 16-17 проценти суров протеин, 3-4 проценти калциум и 0,7 проценти фосфор. При подниот систем на размножување, потребни се 13 сантиметри должина од просторот за хранење по кокошка, а во кафезниот систем, 10 сантиметри од должината по хранилка.
Со опаѓањето на несењето се намалува и внесот на храна, па и снесените јајца се помали. Се покажа дека со квалитетна исхрана до одреден степен може да се влијае на зголемување на масата на јајцата (големина) и дека е особено стимулирана од масните материи во храната и одредени масни киселини.
Вечерен оброк за цврста лушпа
Правилната зимска исхрана на кокошките несилки може да влијае на квалитетот на лушпата и квалитетот на внатрешната маса на јајцето. Минералната исхрана и додавањето витамин Д ќе го подобрат квалитетот, односно цврстината на лушпата од јајцето. Исто така, се препорачува пообилна исхрана навечер, така што кокошките имаат доволно минерални материи на располагање во времето на формирање на лушпа од јајца.
Извор: agrosavjet.com