,,Вертикалното производство е одгледување храна на вертикално навалени површини. Наместо производство на зеленчук, овошје или друга храна на едно ниво, како на пример во полето или стаклена градина, при овој метод расте храна „едно под друго“.
До 2050 година, светската популација се очекува да порасне за уште две милијарди, а хранењето ќе биде голем предизвик. Поради индустрискиот развој и урбанизацијата, секој ден губиме обработливо земјиште. Научниците велат дека Земјата изгубила третина од обработливото земјиште во последните 40 години.
Вертикалното производство е одгледување храна на вертикално навалени површини. Наместо производство на зеленчук, овошје или друга храна на едно ниво, како на пример во полето или стаклена градина,при овој метод расте храна „едно под друго“. Претежно вертикалното производство потсетува на голема ограда, облакодер или сад за испорака. Користејќи контролирана земјоделска технологија за животна средина (ЦЕА), оваа модерна идеја користи техники за внатрешно земјоделство. Во многу погледи, вертикалното земјоделство е слично на оранжериите каде металните рефлектори и вештачкото осветлување ја зголемуваат природната сончева светлина. Примарната цел на вертикалното култивирање е да се зголеми производството на земјоделски култури на затворен простор.
Како функционира вертикалното производство?
Главната цел на вертикалното производство е да се произведе повеќе храна на метар квадратен. Како функционира? Комбинација на природни и вештачки светла се користи за одржување на совршено ниво на светлина во просторијата. Технологии како што се ротирачки кревети (тапани) се користат за подобрување на ефикасноста на осветлувањето. Наместо почва, се користат аеропонски, аквапонски или хидропонични медиуми. Лушпи од кикирики или кокосови лушпи и слични материјали се многу чести во вертикалното производство. Најважниот дел е тоа што се користат различни карактеристики на одржливост за да ги надомести трошоците на енергија во земјоделството.
Предности и недостатоци на вертикалното производство
Вертикалното земјоделство ветува многу и звучи како фарма на иднината. Како и да е, треба да се има предвид дека постојат спротивставени мислења пред да се побрза целосно да се премине до вертикално култивирање. Застапниците на одгледувањето велат дека тоа е уникатно затоа што може да обезбеди вкусно овошје и зеленчук без пестициди, што е повеќе вкусно од другите сорти. Дополнителниот вкус очигледно потекнува од можноста да се дадат специфични услови на оние култури што потешко се одгледуваат, што не може да се гарантира на традиционалните фарми. Друга предност на вертикално одгледуваната храна е нејзиниот продолжен рок на траење. Но, секако има критичари кои веруваат дека вертикалното земјоделство не е одговор за заштеда на храна во светот. Некои од причините се: производството кое е многу скапо, се смета дека е поголемо загадувањето кое се испушта, повисоки трошоци за работна сила, премногу се потпира на трговија, итн.
Вертикално земјоделство во светот.
Иако САД е првата земја што започна со оваа форма на производство, Јапонија се истакнува најмногу. Во земјата на изгрејсонцето тие можат да се пофалат со 200 фабрики со вертикално култивирање, додека Кина има 80 фабрики. Од компаниите за вертикална храна, Аерофармс се издвојува најмногу. Компанијата има освоено бројни признанија за својот бизнис и ја користи патентираната „заштеда на енергија“ аеропонска технологија и носи ризици на минимум. AeroFarms го користи аеропонскиот систем за да обезбеди соодветна количина вода и хранливи материи, а температурата и влажноста постојано се прилагодуваат така што секоја култура има совршени услови за растење.
Напишете коментар