Agrotim

  • Дома
  • Агровести
  • Пазари
  • Субвенции
  • Фондови
  • Механизација
  • Рурален Развој

Дали вертикалното производство е решение за поздрава и поквалитетна храна?


,,Вертикалното производство е одгледување храна на вертикално навалени површини. Наместо производство на зеленчук, овошје или друга храна на едно ниво, како на пример во полето или стаклена градина, при овој метод расте храна „едно под друго“.

 До 2050 година, светската популација се очекува да порасне за уште две милијарди, а хранењето ќе биде голем предизвик. Поради индустрискиот развој и урбанизацијата, секој ден губиме обработливо земјиште. Научниците велат дека Земјата изгубила третина од обработливото земјиште во последните 40 години.

 Вертикалното производство е одгледување храна на вертикално навалени површини. Наместо производство на зеленчук, овошје или друга храна на едно ниво, како на пример во полето или стаклена градина,при овој метод расте храна „едно под друго“. Претежно вертикалното производство потсетува на голема ограда, облакодер или сад за испорака. Користејќи контролирана земјоделска технологија за животна средина (ЦЕА), оваа модерна идеја користи техники за внатрешно земјоделство. Во многу погледи, вертикалното земјоделство е слично на оранжериите каде металните рефлектори и вештачкото осветлување ја зголемуваат природната сончева светлина. Примарната цел на вертикалното култивирање е да се зголеми производството на земјоделски култури на затворен простор.

 Како функционира вертикалното производство?

 Главната цел на вертикалното производство е да се произведе повеќе храна на метар квадратен. Како функционира? Комбинација на природни и вештачки светла се користи за одржување на совршено ниво на светлина во просторијата. Технологии како што се ротирачки кревети (тапани) се користат за подобрување на ефикасноста на осветлувањето. Наместо почва, се користат аеропонски, аквапонски или хидропонични медиуми. Лушпи од кикирики или кокосови лушпи и слични материјали се многу чести во вертикалното производство. Најважниот дел  е тоа што се користат различни карактеристики на одржливост за да ги надомести трошоците на енергија во земјоделството.

Предности и недостатоци на вертикалното производство

 Вертикалното земјоделство ветува многу и звучи како фарма на иднината. Како и да е, треба да се има предвид дека постојат спротивставени мислења пред да се побрза целосно да се премине до вертикално култивирање. Застапниците на одгледувањето велат дека тоа е уникатно затоа што може да обезбеди вкусно овошје и зеленчук без пестициди, што е повеќе вкусно од другите сорти. Дополнителниот вкус очигледно потекнува од можноста да се дадат специфични услови на оние култури што потешко се одгледуваат, што не може да се гарантира на традиционалните фарми. Друга предност на вертикално одгледуваната храна е нејзиниот продолжен рок на траење. Но, секако има критичари кои веруваат дека вертикалното земјоделство не е одговор за заштеда на храна во светот. Некои од причините се: производството кое е многу скапо, се смета дека е поголемо загадувањето кое се испушта, повисоки трошоци за работна сила, премногу се потпира на трговија, итн.

Вертикално земјоделство во светот.

Иако САД е првата земја што започна со оваа форма на производство, Јапонија се истакнува најмногу. Во земјата на изгрејсонцето тие можат да се пофалат со 200 фабрики со вертикално култивирање, додека Кина има 80 фабрики. Од компаниите за вертикална храна, Аерофармс се издвојува најмногу. Компанијата има освоено бројни признанија за својот бизнис и ја користи патентираната „заштеда на енергија“ аеропонска технологија и носи ризици на минимум. AeroFarms го користи аеропонскиот систем за да обезбеди соодветна количина вода и хранливи материи, а температурата и влажноста постојано се прилагодуваат така што секоја култура има совршени услови за растење.

Дек 12, 2019agrotim2
Колку земјоделци од Република Бугарија ќе ги изгубат субвенциите заради запалени стрништа?(ВИДЕО) Свечено отварање на „Подгорка“ од Струга, инвестиција вредна 5,5 милиони евра со поддршка од ИПАРД

Напишете коментар Откажи одговор

12/12/2019 Растително производствовертикално производство, здрава храна, растително производство828

Соработка

Агротим е секогаш отворен за соработка со фирми или поединици. Повеќе информации за Агротим:

Phone: + (389) 71 225-345

Email: [email protected]

Изработка на апликации за ИПАРД и ФИТР

За информации и изработка на апликации за јавните повици на ИПАРД и Фонд за иновации и технолошки развој:

Phone: 071 285 385

Email: [email protected]

Страници

Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој


Агенција за храна и ветеринарство


Регистри на државно земјиште


Електронско наддавање


ИПАРД


Државен инспекторат за земјоделство


Агенција за поттикнување на развојот на земјоделството


Консолидација на земјоделско земјиште


Македонски почвен информативен систем (МАСИС)


Кампања на ЕФСА „Стоп за африканската свинска чума“


МЗШВ закони


Накратко за нас

Агротим.мк е специјализирана платформа за информации од агрокомплексот и агроберза.

Агротим.мк функционира како сервис на земјоделците и претставува систем кој ги интегрира сите чинители во овој сектор – Земјоделските примарни производители, преработувачите, откупувачите, трговците и Владата преку доближување на мерките кои се во интерес на профитабилен агробизнис.

Голем дел од нашиот ангажман го посветуваме на едукација на земјоделците преку директни контакти и средби, а со цел приближување на европските стандарди за конкурентно и профитабилно земјоделство.

Страници
  • За нас
  • Импресум
  • Маркетинг
  • Услови за користење
  • Контакт

Сите права се задржани © АГРОТИМ МК - 2019