Веројатно веќе знаете дека доматите ќе бидат многу повкусни ако ги чувате на собна температура наместо во фрижидер, но тоа значи дека треба да ги конзумирате за многу пократко време.
Тимот на Тест Кујна со задоволство ги проучува сите новости поврзани со храната, од тоа како најдобро да се искористи и подготви за да биде со највисок квалитет.
Овој пат тие решија да ги испробаат советите на ботаничарот Џинха Баи.
Бидејќи доматите траат подолго додека ги чуваме во фрижидер, тешко е да се избегне губење на вкусот што често се случува бидејќи студенилото блокира одредени ензими во нив.
Баи дошол до решение при неговите експерименти. Доматот го ставил во топла вода околу пет минути, на приближно 50 степени целзиусови, а потоа го ставил во фрижидер.
Бидејќи тој тврдеше дека вкусот е речиси ист како кога стои на собна температура, Тест Кујна го спроведе ова свое мало истражување.
За Хафингтон пост тој откри дека повеќето од десетте испитаници потврдиле дека вкусот на доматите складирани на овој начин е околу 80 отсто сличен на оној кога истите биле на собна температура.
Извор: Агросовет