Временските услови во февруари се променливи. Се карактеризираат со повремено затоплување како најава за доаѓањето на пролетта, како и со остри заладувања, типични за зимските месеци. Месечната амплитуда на температурните осцилации е релативно голема. Просечната месечна температура на почвата се движи помеѓу -1 и 3 степени. Врнежите во текот на овој месец се релативно малку – околу 30-40 л/м 2. Сонцето е сѐ уште ниско, полека се зголемува осончувањето како и сончевите денови, а се намалуваат облачните денови и релативната влажност. Сепак, се зголемува бројот на денови кога може да се работи во овоштарникот.
Во февруари треба да продолжат мерките за заштита започнати во јануари. Резидбата, која започнува кај јаболката и крушите, како овошки најотпорни на студ, сега продолжува кај црешите, вишните, праските и кајсиите. Бидејќи раните кои настануваат при резидбата зараснуваат потешко во студеното време, тоа предизвикува опасност од измрзнување. Местата каде се извршила резидба треба да се премачкаат со мрсни бои за заштита од заразување со болести и штетници. Резидбата треба да заврши до фаза бабрење на пупките.
Кај малини, капини и рибизли, кои се одгледуваат на повисоките места, се врши резидба за отстранување на старите, слаби, неразвиени и болни изданоци (гранчиња). Тоа е најдобро да започне да се врши во средината на месецот и може да продолжи и во текот на месец март.
Во некои области по поминувањето на зимските мразеви се врши зимско прскање (обично второ по ред) против презимните стадиуми на голем број штетници на овошните култури. Тоа е корисно особено за старите дрвја, каде што има акумулација на зараза од некои економски важни штетници како што се штитести вошки, овошни пајаци и др.
Кај јаболчестите видови зимското прскање е насочено пред сè против зимските јајца на црвениот овошен пајак, лисните вошки, крушковата болва и др. Кај коскестите овошки и особено каj праската потребно е да се изврши прскање со: 2% бордовска чорба; 0.3% Тирам; 0.3% Фунгуран; 0.3% Шампион. Кон последните три препарати може да се додаде и масло за уништување на презимните форми на некои штетници. Зимските прскања се најефикасни, кога се вршат непосредно пред бабрење на пупките до фаза „глувчи уши“. Кај одделни овошни култури овој период започнува во средината на февруари и трае до почетокот на март.
Агенција за поттикнување на развојот на земјоделството