
Калинката е овошно растение, кое освен што ги дава вкусните и здрави калинки, има и одредена украсна вредност, благодарение на прекрасните црвени портокалови цветови и плодовите кои ја разубавуваат есента. Поради оваа причина, кроењето на калинката освен плодоносна има и естетска улога, со цел растението да се одржува во ред, да му се даде облик и секако да се направи здраво и попродуктивно.
Кастрењето е најдобро да се прави во фазата на мирување на растението, кога нема опасност од мраз.
Се кастрат сите оштетени гранки, гранките кои се вкрстуваат и гранки кои растат навнатре. На овој начин се разретчува крошната, се поттикнува растот на нови плодни гранки и се зголемува циркулацијата на воздухот во крошната, што е погодно за здравјето на калинката.
При кастрењето на калинката, како и кај секое друго растение, треба да имате одредени мерки на претпазливост, да работите со чисти алатки, што е важно за растението да не се разболи.

Кроењето на калинката може да се направи на начин да се формира кружна форма или лепеза. Сувите, заболените и сиромашните гранчиња кои се напукнати, треба да се отстранат со кроењето. Ако кроењето на калинките се врши во затворен простор, задолжително намалете ја температурата откако ќе ги отстраните гранките.
Обликот на грмушката се формира две години по садењето. Избраните изданоци се скратуваат на половина метар, а вистинското кроење се врши дури по три години.
Кастрењето на калинката го проретчува стеблото, ја одржува неговата форма и поттикнува формирање нови изданоци. На тој начин светлината допира и до внатрешните гранки и грмушката станува пораскошна, а крошната поправилна.

Пред Потоа
Крај на првата година

Пред Потоа
Крај на втората година
Резидба на родните стебла

Напишете коментар