Facebook Youtube
Agrotim.mk
Ad image
  • Дома
  • Агровести
  • Пазари
  • Субвенции
  • Фондови
  • Механизација
  • Рурален Развој
Читате: Како да направите печуркарник од просторија 4×4, кој има капацитет од 250 вреќи и што сè ќе ви биде потребно
Agrotim.mkAgrotim.mk
Зголеми текстAa
Пребарај
  • Дома
  • Агровести
  • Пазари
  • Субвенции
  • Фондови
  • Механизација
  • Рурален Развој
Заследи не
СИТЕ ПРАВА СЕ ЗАДРЖАНИ © АГРОТИМ МК - 2024
Agrotim.mk > Рубрика > Предлог бизнис > Како да направите печуркарник од просторија 4×4, кој има капацитет од 250 вреќи и што сè ќе ви биде потребно
Предлог бизнис

Како да направите печуркарник од просторија 4×4, кој има капацитет од 250 вреќи и што сè ќе ви биде потребно

Последна измена: 02/04/2025 16:13
Сподели
6 мин. за читање
Сподели

Основа на секој печуркарник е чиста и затворена просторија на која може да се изведе вентилација за влез и излез со пропишан капацитет, климатизација и овлажување.

За просторија 4×4 ви е потребно:

-Два аспиратора со малку поголем капацитет кој одговара на просторијата. Ова зависи и од висината.

-Клима 3.5KW за регулирање на температурниот режим. Ваква клима можете да користите во просторија од 32 метри квадратни.

-Овлажувач на воздухот за регулирање на влагата.

-Сталажи кои можат да бидат комбинација дрво метал. Сталажите се покрај ѕидовите. Димензијата на сталажите ја диктира просторот. Во секој случај длабочината би требала да биде најмалку 50 см. И растојанието помеѓу етажите 50 см.

-Светлина регулирана на тајмер. Светлината треба да биде бела. Може лед сијалица.

Вака регулиран печуркарник има капацитет од 250 вреќи.

Производството може да се организира на неделно ниво со внесување 65 вреќи неделно. Тоа би значело дека можете да сметате на 100 килограми печурки неделно.

Доколку работите без неделен ритам, 28. ден по внесувањето на компостот ќе треба да соберете од 330 до 380 килограми печурки, а тоа секако зависи и од тоа како сте работеле.

Сите параметри се земени врз основа на искуство на Oдгледувачи на печурки.

Благотворното дејство на буковката први го откриле Кинезите, каде денес најчесто се користи сушена или во прав, а Европејците почнале да ја употребуваат кон крајот на минатиот век. Најновите истражувања покажале дека освен што е јадлива, буковката посебно благотворно делува на човековиот организам. Буковката е габа која расте на дрвјата и од дрвјата извлекува многу здрави и хранливи материи кои и се потребни за раст и развој, а тие супстанци поволно влијаат и на човековиот организам.

Општи информации

Благотворното дејство на буковката  први го откриле Кинезите, каде денес најчесто се користи сушена или во прав, а Европјаните почнале да ја употребуваат кон крајот на минатиот век. Најновите истражувања покажале дека освен тоа што е јадлива, буковката посебно благотворно делува на човековиот организам.

Буковката го активира имунитетот на нашето тело и така го штити од многу вируси, инфекции и болести. Така во некои земји станала незаменлива во превентивната заштита на човековото здравје.

Во својот состав буковката има низа витамини:B, D, C, K, протеини, минерали – јод, селен, натриум, калиум, цинк, фосфор, железо. Покрај тоа содржи и хлорофил кој ја забрзува регенерацијата на клетките, а има и растителни влакна кои ги врзуваат и исфрлуваат од организмот штетните материи.

Буковката  влијае на намалување на холестеролот и шеќерот во крвта. Помага кај проблеми со зглобови, егземи, алергии, астма, оштетен црн дроб…..

Покрај тоа содржи и глуканполисахарид кој е важен во потиснување и запирање на растот на туморскитe клетки. За да има лековит ефект потребно е да се користи секојдневно.
Буковката ја нарекуваат ЕЛИКСИР НА ВЕЧНИОТ ЖИВОТ И ЗДРАВЈЕ. Во сите тестирања изминатите години не се откриени никакви негативни влијанија на човековиот организам.

bukovka2

Технологија  

Оваа габа може да се произведува на слама од житарки, кочани пченка, струготини, како и стебла на листопадните дрвја. Најдобро е да се одгледува на супстрат од исецкана чиста пченична слама, или со додаток на 10% ливадско сено или нарежени кочани пченка. Сламата се сецка на 4 – 5 см, се стерилизира со прелевање на врела вода, добро се покрива и се остава 24 часа да се олади. Припремена и оладена сламата пред да се внесе во пластични вреќи треба да се измеша со мицелиум. Потребно е 3 – 4 литра мицелиум на 100 кг влажен припремен супстрат. Може во вреќите да се става слама во слоеви (20 – 25 см) и да се додава  мицелиум по децилитар. При полнење на вреќите сламата добро се набива, вреќата се врзува на врвот и потоа се носи на инкубација. Врзаниот дел на вреќата се поставува доле, а дното горе. Вреќата се дупчи поради продирање на воздух и испарување на непотребната вода. Мицелиумот добро ќе порасне во темнина, на температура од 20 – 25 ‘C и при влажност на воздухот 80 – 90%.

Прораснувањето на мицелиумот трае 15 – 20 дена. Потоа вреќите се пренесуваат во просторија со дневна светлина, се сечат (освен долниот дел) и се ставаат во редови оддалечени околу 40 см. За раст на плодоносните тела буковката бара осветлување, но не директно изложување на сонце.

Во зависност од сојот, буковката може да расте на температура од 5 – 15’C или 18 – 28’C. Во текот на производството се одржува умерена влажност со површинско влажнење на супстратот (но не и на габата). Ако нема доволно осветлување, дополнително се осветлува со ултравиолетови светилки ( 12 часа осветлување и 12 часа мрак).

Буковката треба да се бере додека е млада и мека. Плодот расте во бранови во период од 10 – 14 дена. Најмногу плод има во првиот и вториот бран. Вкупниот принос е околу 20% од тежината на супстратот.

Оваа габа може да се произведува и на трупци од топола, бреза, јова и костен, но и на трупци на листопадни дрвја – бука и даб.

Може да ви се допадне

Од кисела зелка до сливи во чоколада: Како 52 производители од селата кај Чачак, Горњи Милановац и Лучан се собраа и отворија онлајн продавница
(ВИДЕО) Боне Спасовски од Виничани држи час по лозарство: После три години работа, од темјаниката очекувам добар род!
Климатските промени се само сегмент во намаленото земјоделско производство
Директорот на Платежна агенција Илија Стоилев : Почнавме со 5 пчелни сандаци, сега имаме 65 и голема љубов кон пчеларството
Дејан ги наплаќа садниците 10 евра: Без неговиот производ нема ни Дубаи чоколадо
Таг:буковкапечуркапроизводство
Претходен напис Трипуновски: Се подготвуваме за претстојната сезона на сеидба на ориз
Следен напис Трамп воведе ЦАРИНА за Македонија од 33% – ова е целосната листа
Остави коментар Остави коментар

Напишете коментар Откажи одговор

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Ad imageAd image
Ad imageAd image
Ad imageAd image
Ad imageAd image
Ad image
Страници

Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој


Агенција за храна и ветеринарство


Регистри на државно земјиште


Електронско наддавање


ИПАРД


Државен инспекторат за земјоделство


Агенција за поттикнување на развојот на земјоделството


Консолидација на земјоделско земјиште


Македонски почвен информативен систем (МАСИС)


Кампања на ЕФСА „Стоп за африканската свинска чума“


МЗШВ закони


/ Накратко за нас /

Агротим.мк е специјализирана платформа за информации од агрокомплексот и агроберза.

Агротим.мк функционира како сервис на земјоделците и претставува систем кој ги интегрира сите чинители во овој сектор – Земјоделските примарни производители, преработувачите, откупувачите, трговците и Владата преку доближување на мерките кои се во интерес на профитабилен агробизнис.

Голем дел од нашиот ангажман го посветуваме на едукација на земјоделците преку директни контакти и средби, а со цел приближување на европските стандарди за конкурентно и профитабилно земјоделство.

/ Страници /

  • • За нас
  • • Импресум
  • • Маркетинг
  • • Услови за користење
  • • Контакт
Ad image
СИТЕ ПРАВА СЕ ЗАДРЖАНИ © АГРОТИМ МК - 2024
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?