Јапонија ја укина 20-годишната забрана за увоз на канадско говедско месо, објави канадското Министерство за земјоделство.
Јапонија, како и многу други нации, го ограничи увозот на говедско месо од Канада, откако во провинцијата Алберта во 2003 година беше откриен случај на говедска спонгиформна енцефалопатија или „кравјо лудило“.
Канадската агенција за инспекција на храна, со поддршка на Министерството за земјоделство и рурален развој на Канада, работело во изминатите неколку години на воспоставување на највисоките стандарди за производство на говедско месо и обезбедување квалитет со цел повторно да се отвори целосен пристап до клучните пазари, како што е Јапонија.
Јапонија е важен пазар за Канада и светот. Во 2022 година, јапонскиот пазар за канадско говедско месо и производи од говедско месо имало проценета вредност од 518 милиони американски долари, главно поради преференцијалниот пристап на Канада според сеопфатниот и прогресивен договор за транспацифичко партнерство.
Оваа проширена можност за пристап до пазарот следи по уште едно олеснување на ограничувањата во 2019 година, кога Јапонија дозволи увоз на канадско говедско месо од говеда постари од 30 месеци.