Добриот профит зависи од сопственикот. Едно семејство, кое порано се занимаваше со 4 до 5 декари со тутун, заработуваше 4000 до 5000 евра. Истото семејство, доколку имаше 1 декар шафран, ќе имаше ист приход, изјави производителот Хасан Тахиров за БНР.
Според него, друга предност на вредниот зачин е тоа што е има само два месеци работа – од почетокот на октомври до средината на ноември. За споредба, грижата за тутунот е од март до крајот на декември.
Според Тахиров, кој е и претседател на Националното здружение за шафран, бројот на земјоделци кои почнуваат да одгледуваат шафран постојано се зголемува. Доколку на почетокот беа 15, денес достигнаа 45. Површините се зголемени, така што годинава се очекува двојно поголем раст на производството.
Побарувачката за светскиот пазар има постојано. Целта на Здружението е да извезува не само суровина, туку и готов производ. Чајот, бисквитите и пијалоците со шафран веќе се прават тука, со амбиција на неговите членови да достигнат над стотина производи.
Беше потпишан договор со Кина оваа пролет за што се потребни вкупно 640 тони луковици во вредност од 6,5 милиони евра во текот на три години. Првата пратка вклучува 40 тони.
„Еден килограм луковици се размножуваат и станува 5 кг. проценува Тахиров.
Резултатите од примероците дадени во меѓународните лаборатории покажуваат дека шафран произведен во нашата земја е со многу висок квалитет.
Целта на Здружението е да извезува 90% во Кина, фокусирајќи се на готови производи со шафран, како што се чаеви, бисквити, храна за бебиња, кремови, коментира за нејзиниот претседател.
Напишете коментар