Прво вниметлно и детално се бањаат и тушираат. Потоа се фенираат. После тоа се стрижат, чешлаат, четкаат и тн. На крајот се внимава за да не се извалкаат повторно додека да излезат за оценување пред комисијата.
За да имате најдобра крава потребно е многу работа. Секое влакно мора да биде на свое место. Па треба сето тоа да се провери од блиску. Тоа малку што нема да биде во ред, повторно со ножички да се среди, па да се види случајно да не стрчи некое влакно од опашката. Опашката е посебна приказна. Пред да се направи сето тоа треба со шмрк, сунгер и четка добро да се измие. Потоа со помош на фен и понежна четка да се исуши.


Овде станува збор за припрема на кравите и биковите за оценување кое се случуваше на саемот во Верона. Што би рекле ова се случување „зад сцената“. Некои кои не се осмелуваа својата крава или бик самите да ги средат, за тоа ангажираа посебни фирми.

Таму се наоѓаше и една екипа од Чешка, која им помагаше на своите деловни партнери да победат. Така најмладите членови на екипата добиваат задача постојана да седат до кравата и штом ќе забележат дека кравата ја крева опашката веднаш притрчуваат со канта за да го соберат изметот. Кравата пред комисијата обично ја носи сопственикот, а потоа сето тоа наликува на голем натпревар. Овации навивање …


Многу често се случува да после прогласувањето на победникот, дел од публиката која навивала за него, да истрча на теренот. Се сликаат со најдобрите како да се познати светски ѕвезди. Но сликите зборуваат повеќе од она што може со зборови да се опише.




Извор: Агроклуб