Земјиштето треба да се обработува, по можност кога има умерена содржина на влага во неа бидејќи во спротивно тоа ќе биде отежнато со поголема потрошувачка на енергија, квалитетот на работа е полош а се уништува и структурата на земјиштето.
Обработката на земјиштето како важна агротехничка мерка има задача да ја одржи структурата на земјиштето и неговите физички, хемиски и микробиолошки особини, односно неговата плодност. Редовната обработка на земјиштето е обврска на секој земјоделец кој сака добри приноси.
Агростручњаците обкаснуваат дека начинот и времето на обработка на земјиштето зависи од временските услови, време на берба и особини на предпосевите, како и од биолошките својства на видот кој ќе се одгледува.
Умерената содржина на влага во земјиштето е најважна
Без оглед дали се работи за интензивно или екстензивно земјоделско производство, земјиштето мора да се обработува, по можност при умерена содржина на влага. Доколку се обработува премногу влажно или суво земјиште обработката е отежната, поголема е потрошувачката на енергија, квалитетот на работа е полош а се расипува и самата структура на земјиштето.
На суво земјиште може да дојде до расипување и кршење на машината и оружјето а на премногу влажно земјиште често машините се лизгаат и можат да се заглават во кал и затоа е најдобро земјиштето да се обработува при умерена пластичност.
Седум категории на „ влажност “ на земјиштето
Земјоделските стручњаци објаснуваат дека конзистенцијата односно цврстината, густината и постојаноста на земјиштето опфаќа поврзаност, приближување, збиеност и пластичност а тоа се разделува во седум категории.
– ” Прв степен е цврста состојба, што значи дека ако две грутки земја се приближат, не се лепат и со сушењето не ја менуваат големината. Друг степен е полуцврста состојба, каде две грутки земја со слаб притисок се залепуваат а со сушењето се собираат и стануваат поцврсти” потенцираат стручњаците.
Во третата жилава пластична состојба, земјата не се лепи на металните алатки со кои се обработува и само со силен притисок може да се валка во форми од 2-3 мм. Четвртиот стадиум е леплива пластична состојба кога земјата се лепи на металните орудија а петтиот степен на жилава течна состојба е кога земјата има форма на леплива густа каша.
Шестиот степен е густа течна состојба, кога земјата е во форма на ретка каша а последниот седми е ретка течна состојба во кое земјата е течна како вода. Во најголема мера на пластичноста и конзистенцијата на земјиштето влијае содржината на глина и органските материи во него. “
Земјиштето во мека пластична состојба е идеално за обработка .
Според земјоделските стручњаци, оптимално време за обработка е кога повеќе капиларни пори во земјиштето се заситени со вода и тогаш нема опасност од расипување на структурата. Земјиштето треба да се обработува кога влагата е под долна граница.
Кога содржината на влага се намалува спрема границата на цврстина, земјиштето станува се погусто, ја губи пластичноста и тоа е најдобро време за обработка а најпрактичен начин за проверка производителите можат да спроведат со стискање грутка земја во рака.
” Доколку грутката се лепи и со стискањето во рака се истиснува низ прсти, земјата е кашеста а ако пак грутката ја задржи формата но со притисок на прстот може да се деформира, земјата е меко пластична. Ако само со посилен притисок грутката се валка а не се рони , земјата е цврста и докдолку со посилен притисок може да се гмечи, но не може да се врти во раце, земјата е цврста, објаснуваат тие и велат дека најпогодно време за обработка на земјиштето и други работи на поле е кога тоа е во мека пластична состојба“, објаснуваат стручњаците.
Напишете коментар