Ренот, а исто така и продуктите кои содржат рен го подобруваат варењето на храната на тој начин што го стимулираат лачењето на желудочната киселина, жолчната течност како и на ензимите од панкреасот. Тој претставува многу корисно средство за чистење на организмот.
Ренот (Armoracia rusticana) е многу важен додаток на јадењата, посебно на мрсната храна бидејќи помага побрзо да се свари. Ренот го чисти организмот, го забрзува метаболизмот, го убажува уморот, а како намирница посебно им се препорачува на дијабетичарите. Го стимулира создавањето на корисни бактерии во цревата, а ги уништува бактериите на дизентерија, солмонела, туберколоза како и голем број на гливици кои живеат во човекот и во растенијата.
Ја подобрува функцијата на органите за варење. Претставува многу лековито растение кое го чисти организмот, посебно белите дробови, црниот дроб, бубрезите, грлото и хранопроводот. Помага на болните од астма и бронхитис, а посебно е добар за зајакнување на имунитетот.
Ренот посебно е корисен кога станува збор за болести на жочката и црниот дроб, ги чисти бубрезите и помага при воспалителни процеси на мочниот меур со тоа што го спречува размножувањето на бактериите без разика во кој дел од организмот се наоѓаат. Исто така е многу добар за дезинфекција и се користи за надворешна употреба и за лечење на кожни боести.
Ренот уште претставува и стар народен лек за лечење на реуматски заболувања, така што се ставаат облоги од свеж рен или како облоги од тинктура. Ја згоемува површинската циркулација на кожата, загрева и ги ублажува болките.
Пред и полсе ставањето на облогите потребно е болните места да се намачкаат со маслиново масло за да не дојде до зацрвенување на кожата. Неконтролираната надворешна употреба на ренот може да предизвика и пликови на кожата. Ренот е исто така и познат диуретик. Свежите листови од рен може да се користат кај главоболка, така што треба да се стават на челото односно на болното место. Облоги од рендан рен можат да се ствата на згрчени мускули, на рани (ја спречува инфекцијата),на повредени коски и згобови. Сепак треба да се напомене дека ренот не треба да го консумираат луѓе кои имаат гастроинтестинални болести, како што се чир на желудец, луѓе кои имаат пробрми со штитната жлезда и трудниците.
Воспаление на непцата
Измешајте 50 грама ситно изрендан рен, 20 грама семе од коморач и 20 грама нане. Сето тоа прелијте го со 1 литар 45% ракија и оставете го да стои 3 месеци. Потоа исцедете го и ставете го во шише. Мала количина од оваа течност разредете ја со вода и со тоа ислпакнете ја устата.
Реума и артритис
Ставете свежо изрендан рен во памучна ткаенина и ставете го на болното место така да ткаенината ја допира кожата. Одтранете го ако почувствувате жештина и печење бидејќи ренот може да предизвика опекотини.
Напишете коментар