На земјоделското стопанство за органска храна во оранжериите на Анабел Влчек во Пивнице започна бербата на органски јагоди.
Во споредба со минатата сезона, оваа сезона пристигнале во вистинско време, кога вообичаено и ги има – средината на април.
Земјоделското стопанство Влчек одгледува органски јагоди внатре и на отворено. Решиле да произведуваат на две места за да имаат две берби и тоа што порано, веќе во текот на април. Кога сезоната на јагоди завршува во оранжериите, сезоната на отворено започнува во јуни.
– Доколку први се појавите на пазарот, потрошувачите се навикнуваат на вас и продолжуваат да купуваат. За нив ќе биде примамливо да можат да купат овошје од еден продавач на едно место во текот на целата сезона додека има јагоди – изјави за Дневник Анабел Влчек.
Првата цена на органските јагоди почнала од 1.600 динари, но нема да се задржи. Ќе биде и поевтино, иако на пазарот нема многу органски јагоди. Но, кога се берат на отворен простор, понудата е поголема и цената паѓа, а јагодите чинат 600 динари за килограм.

Влчек ги продаваат јагодите насекаде во маркети, пазари и продавници за органска храна. Она што не го продаваат, го преработуваат во домашен сок. Дел од количините замрзнуваат.
Според Анабел Влчек, оваа сезона се чини дека е подобра од минатата.
– Поради високите дневни температури, јагодите брзо созреаа и растението немаше повеќе енергија да дава плодови. Така, сезоната веќе во ма беше завршенај, иако обично трае до јуни. Годинава малку бевме изненадени од мразот во март, но не им пречеше во пластеникот, додека на отворено јагодите уште не формираа цветови.
Малини
Во пластениците на органската фарма Влчек има и малини кои дават род двапати, во мај и наесен, кога бербата трае до јануари.
– Малините се исто така популарно овошје. Лани на почетокот на сезоната чинеле 2.000 динари, но подоцна цената паднала – вели Анабел Влчек.

Фармата Влчек произведува садници од малини и јагоди, а другиот дел го купува од производители во Ивањица.
И сите пластеници се наводнуваат со систем капка по капка. Имаат сопствен бунар, од кој редовно се контролира квалитетот на водата, бидејќи и таа е дел од производството врз основа на кое се добива сертификат за органско производство.
Јагодите за оваа сезона почнале да ги работат во пластеници лани во август. Дел од садниците сами ги произвеле, а дел добиле од земјоделско стопанство, кое обезбедува садници. Направиле банкини, ставиле фолија, ги расадиле јагодите и во текот на зимата ги штителе со агротекстил од студ и имрзнување.
– Во текот на зимата беа неактивни, а со почетокот на пролетта, кога температурите беа доволно високи, почнаа да се будат. Во овој период важно е да се негуваат и заштитат бидејќи се појавуваат грини и бела вошка, па затоа треба да се заштитат со природни билни препарати, кои се дозволени во органското производство. Важна е и превенцијата и исхраната, потребно им е железо, полевање и проветрување – изјави Анабел Влчек.

Како што вели, денес не е доволно да се биде само производител, особено во областа на органското производство. Неопходно е да се совладаат вештините на продажба и маркетинг, да се слуша пазарот. Свеста кај луѓето за начинот на исхрана е променета, а има се повеќе обожаватели на здравата храна.
Почитувајќи ги тие принципи, таа годинава освои специјална награда од 500.000 динари на натпреварот НЛБ Органик за нејзиниот проект за регенеративно земјоделство. Со ова таа уште еднаш го потврди својот успех и докажа дека нејзината фарма е пример како производството може да биде одржливо и успешно.
Преку внимателно осмислени процеси и минимална употреба на механизација се труди со својата работа да придонесе за зачувување на земјиштето и квалитетот на животната средина, пишува Блиц.