Ана Ињац (33) од Нови Сад, пред да дојде до својот сегашен потфат, од својата 23-та година па до денес испробала 10 бизнис идеи. Работела и како аниматор за деца,пишувала текстови за детски претстави.
Планирала да отвори игротека, па необична градинка, а во меѓувреме волонтирала во Америка, но како се повеќе се усовршувала во претприемништвото и со голема љубов кон здравата храна, идејата ја водела кон производи за јадење.
„Сакав да направам храна на иднината, односно функционална храна врз основа на храна од минатото. Сè што постои илјадници години и отсекогаш се користело како лек и денес ја има таа вредност. Се работи за храна која одржувала бројни цивилизации кои немале секогаш што да јадат, односно храна која обезбедувала опстанок“, изјави Ана за Приказни за душа.
-„Ова се мусли без шеќер, адитиви и конзерванси, кои во основа имаат житарки, семки, јаткасти плодови и суперхрана, а за овој оброк светските нутриционисти тврдат дека е најздраво на планетата. Суперхрана, односно функционална храна, се спирулина алги, моринга и златен перуански афион, кои се наоѓаат во пакувањето точно во количина што може да се зема секојдневно како превентивна мерка“.
Идејата ја добила врз основа на еден кинески производ, односно каша, која, како што слушнала, се користи за лекување и на најтешките болести во Кина.
Во кинеската верзија има 159 билки, кои долго време се користат во кинеската традиционална медицина, а Ана тука направила две комбинации, два Размусли со 11 и 13 состојки.
„Работев во градинка и основно училиште, како и многу други активности со деца. Дадов отказ во 2020 година, по многу размислување дали да го направам тоа, иако бев подготвена да отворам форма и да станам претприемач. Сите околу мене, и семејството и пријателите, беа за редовна плата и стабилност, па немав голема поддршка, но благодарна сум затоа што не ме спречија во мојата идеја“, вели Ана.
-„Додека трчав полумаратон, размислував што би било најпаметно да јадам, која храна ќе ми даде енергија. Отсекогаш ми беше чудно зошто брзата храна се продава во големи количини и како овие нездрави производи се толку популарни. Од друга страна, суперхраната, т.е. билките кои се користеле во античките цивилизации, а кои се наоѓаат во моите производи, вклучуваат сè што има 10 пати повеќе витамини и минерали од зеленчукот што го користиме секој ден“.
Вели дека најмногу муштерии има во Нови Сад и Белград. Лично ги доставува до жителите на Нови Сад и ги познава скоро сите муштерии, па може да дознае што им се допаѓа, а што не, кој ослабел и кој ја подобрил крвната слика. Познато е дека свежите житарки многу побрзо ги разградуваат витамините и минералите во организмот, но и даваат дополнителна енергија.
-„Немам многу муштерии, но тоа е една група лојални луѓе кои не можат да замислат утро без Размусли“. Многу ми недостигаат децата, бидејќи од мали нозе сонував да бидам учителка. Не престанав да работам на училиште не затоа што не ми се допадна мојата работа, туку затоа што имав многу поголема визија за себе. Секогаш можам да работам со деца и имам планови кога станува збор за храна за нив. Сега правам нешто за децата за да ги убедам на креативен начин да јадат здрава храна и да се гордеат со тоа.“, изјави Ана на крајот од Приказни со душа.
Напишете коментар