Кога бирате дрво не се препорачува да се користи секое дрво кое ќе го најдете во шума. Независно од тоа дали сакате да запалите скара или само да направете оган во печката ,потребно е да знаете дека разни видови на дрво имаат поинакви калорични вредности и дека секое дрво не е погодно за огрев. Во понатамошниот текст дознајте на што се би требало да обрнете внимание при избор на дрво за огрев.
Сурово дрво
Откако ќе с еисече дрвото потребен е одреден временски период од 6 до 9 месеци за да се исуши. Суровото дрво е полно со вода, тешко се пали, има мала ефикаснот и премногу зачадува.
Големина на дрвото
При купување на дрвата треба да имате увид каква печка ќе запалите и кои се вашите потреби. Нема потреба да земате огромни форми ако не ви се потребни. Кај огревното дрво кое е големо, треба да иситни на помали парчиња за што подобро да се исуши. Како што на многумина им е познато цепењето дрва не е едноставна работа, така да, ако не сте толку искусни за оваа работа најдобро е тоа да му го препуштите на некој друг.
Видови на дрво
Бор, ела и чемпрес спаѓаат во помеки видови на дрво, кои брзо горат и произведуваат многу чад. Ако се користат подолг временски период доаѓа до појава на саѓи. Одлични се за логорски оган но не се адекватни кога е потребно да загревате просторија подолг временски период, бидејќи не прават многу жар. Поради смолата која се наоѓа во кората и во самото дрво ова дрво има карактеристичен и пријатен мирис а токму поради смолата четинарите се одлични за потпалување.
Дрво од вода
Овој термин често се однесува на дрво кое лебдее по морска вода. Такво дрво не е добро бидејќи впива многу сол и поради тоа пламенот често ја менува бојата додека гори. Кај нас дрвото од вода не содржи сол и може да се користи за огрев само ако добро се исуши. Меѓутоа вакво дрво има поголема вредност ако се користи за производство на намештај отколку за огрев.
Отровни видови
Сите оние видови дрва кои се отровни не терба да се користат за огрев или за печење на месо. Чадот кој го произведуваат може да наштети на луѓето кои се изложени на енго. За печење месо на скара или за сушење на месо често се кроисти бука, даб или слива. Овие видови долго држат жар а при печењето или сушењето на месото даваат пријатен вкус.
Напишете коментар