Просото се користи со векови во многу земји каде што неговите здравствени придобивки им беа јасни на луѓето. Тоа е многу вредна култура во Кина, Индија, Грција, Египет и Африка, се користи за правење леб, кускус и житарки.
Ова ситно зрно е исклучително богато со витамини и минерали, а не содржи глутен. Богат е со магнезиум, калциум, манган, триптофан, фосфор, влакна, едноставни шеќери, витамини од групата Б, како и антиоксиданси.
Благодарение на својот состав, просото делува како пробиотик, кој ја одржува нормалната микрофлора во организмот, обезбедува серотонин, чие ниво е важно за човековото расположение, лесно се вари, ја регулира перисталтиката, штити од запек и друго. А поради фактот што е алкална храна, едноставно е една од ретките намирници кои го алкализираат телото.
Низа студии ги опишуваат придобивките од секоја од состојките во просото. На пример, магнезиумот спречува мигрена и срцев удар. Битаминот Б3 (ниацин) е помошник за намалување на холестеролот и триглицеридите.
Фосфорот, пак, го регулира метаболизмот на мастите и помага да се создаде енергија во телото. Благодарение на неговите вредни состојки, може да го заштити телото од појава на дијабетес тип 2 (дијабетес кој не е зависен од инсулин).
Некои истражувања, исто така, наведуваат дека благодарение на влакната кои се откриени во просото, ракот на дојката се спречува со заштита од развој на астма на рана возраст.
Едноставните шеќери и многу влакна во просото го прават уште поздрава храна од пченицата и оризот. Дополнително, неговото внесување влијае на Ц-реактивниот протеин, а научниците од Сеул, Јужна Кореја, наведуваат дека е корисен и за спречување на кардиоваскуларни болести.
Сите едноставни сорти покажуваат висока антиоксидантна заштита. Тие не содржат алергени, што ги прави добри за употреба кај луѓе со нетолеранција на глутен.
Во нашево време, најголеми производители на просо се Кина и Индија, така што оваа житарка е шеста по важност во светот. Обезбедува една третина од населението и е исклучително важен за исхраната на многу луѓе.
Просото може да го замени оризот во јадењата, да се стави во салата, за појадок како овесна каша, за подготовка на производи од тесто, во Африка се користи за правење храна за бебиња и друго.
Сепак, не смееме да го пропуштиме фактот дека ситните зрна просо содржат и мали количества материи кои имаат способност да ја потиснат функцијата на тироидната жлезда.