Agrotim

  • Дома
  • Агровести
  • Пазари
  • Субвенции
  • Фондови
  • Механизација
  • Рурален Развој

Фактори кои Влијаат на производството на овчо млеко


Постојат неколку фактори кои влијаат врз производството на млеко, односно млечноста кај овците. Пред се, многу важна е генетската основа, условите за исхрана и здравствената заштита. Дознајте кои се 5 фактори кои во најголема мера ја одредуваат млечноста кај овците. 

1. Расата на овците

 Од големо значење за производство на млеко е самата раса на овци, под услов да постојат минимални услови за да дојде до израз на генетски потенцијал. Најмлечните раси на овци се Источно Фризиска, Аваси, Лакон, Сардиниска и други.

2. Вкрстени раси на овци

 Вкрстувањето на различни раси на овци е брз и ефикасен начин за зголемување на производството на млеко. Од сите млечни раси, овците од Источно Фризиската раса ја имаат  особината за пренос на високата млечност при вкрстувањето со другите раси.

3. Возраста на овците

 Возраста на овците е исто така многу важна за производство на млеко. Овците кои за прв пат се јагнат и оние постари од 8 години, имаат значително помала количина на млеко. Максималната количина на млеко кај овците со помала млечност се добива помеѓу 3-тата и 4-тата лактација. Млечните раси кои имаат поголема количина на млеко, најпродуктивни се помеѓу 3-тата и 6-тата лактација.

4. Тип на раѓање

 Типот на раѓање има значително влијание врз вкупната количина на млеко за време на лактацијата. Исто така утврдена е и позитивна врска помеѓу бројот на родени јагниња и млечноста на мајката. Оние овци кои се јагнат со две, три или четири јагниња, при цицањето делуваат стимулативно на млечните жлезди и даваат повеќе млеко, отколку оние кои родиле и доеле едно јагне. Разликата во добиената количина на млеко е 25-30%.

5. Исхраната на овците

 Исхраната на овците мора да биде соодветна и прилагодена со цел да се постигне максимално производство на млеко. Оброкот мора да биде комплетен во квантитативна и енергетска смисла. Исто така, мора да изобилува со разновидни хранливи материи и нивните биолошки вредности, а пред сè протеинските супстанции.

„Современо Земјоделство“

Окт 29, 2019agrotim1
(ВИДЕО) Берба во овошен насад, ама каков насад...Земјоделците задоволни: Пиперката „ајварка“ годинава со одлична цена

Напишете коментар Откажи одговор

29/10/2019 Агровест, Сточарско производствобачило, млечност, овци, раса, совет285

Соработка

Агротим е секогаш отворен за соработка со фирми или поединици. Повеќе информации за Агротим:

Phone: + (389) 71 225-345

Email: [email protected]

Изработка на апликации за ИПАРД и ФИТР

За информации и изработка на апликации за јавните повици на ИПАРД и Фонд за иновации и технолошки развој:

Phone: 071 285 385

Email: [email protected]

Страници

Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој


Агенција за храна и ветеринарство


Регистри на државно земјиште


Електронско наддавање


ИПАРД


Државен инспекторат за земјоделство


Агенција за поттикнување на развојот на земјоделството


Консолидација на земјоделско земјиште


Македонски почвен информативен систем (МАСИС)


Кампања на ЕФСА „Стоп за африканската свинска чума“


МЗШВ закони


Накратко за нас

Агротим.мк е специјализирана платформа за информации од агрокомплексот и агроберза.

Агротим.мк функционира како сервис на земјоделците и претставува систем кој ги интегрира сите чинители во овој сектор – Земјоделските примарни производители, преработувачите, откупувачите, трговците и Владата преку доближување на мерките кои се во интерес на профитабилен агробизнис.

Голем дел од нашиот ангажман го посветуваме на едукација на земјоделците преку директни контакти и средби, а со цел приближување на европските стандарди за конкурентно и профитабилно земјоделство.

Страници
  • За нас
  • Импресум
  • Маркетинг
  • Услови за користење
  • Контакт

Сите права се задржани © АГРОТИМ МК - 2019