Иако употребата на цинк одамна ја замени употребата на антибиотици во исхраната на свињите, новото истражување покажува дека овој елемент може да предизвика поголема штета отколку крист. Затоа, неговата употреба ќе биде забранета во цела Европска Унија најдоцна до 26 јуни 2022 година.
Денес терапевтскиот цинк е веќе забранет во некои земји. Покрај можноста да предизвика создавање штетни бактерии кај прасињата, може да предизвика и отпорност на одредени видови бактерии на антибиотици. Одржувањето на здравјето на прасињата е многу важно. Обезбедувањето добро избалансирана храна пред одвикнувањето ќе доведе до подобра адаптација на цврста храна по одбивањето. Се стимулира производството на киселина во желудникот на прасињата и подобар развој на цревата, што обезбедува подобро варење на растителните протеини и јаглените хидрати. Ова резултира со помал ризик од дијареа и подобри перформанси.
Употребата на цинк во исхраната на свињите – добри страни
Сепак, и покрај негативните аспекти на цинкот, многумина сè уште го користат. Неговото присуство во исхраната на прасињата директно влијае на метаболизмот (варењето) на храната. Меѓу другото, цинкот е компонента на јаглеродна анхидраза, алкална фосфатаза, рибонуклеаза и ДНК полимераза. Неопходен е за нормална синтеза на протеини. Тој е и составен дел на инсулинот, а со тоа влијае и на метаболизмот на јаглехидратите.
Симптомите на недостаток на цинк вклучуваат намален апетит и зголемување на телесната тежина, рани на кожата (паракератоза), дијареа, повраќање и, во најлош случај, смрт.
Извор: agromedia.rs