
Истражувачкиот институт при земјоделскиот факултет од Бања Лука , потврди дека јајцата од постари кокошки несилки се поквалитетни одколку од помладите кокошки.
Познатата народна поговорка вели ,,стара кокошка добра супа” (‘stara koka, dobra juha)’, а сега би можеле да имаме уште една димензија која ги вклучува и јајцата.
Истражувачкиот институт при земјоделскиот факултет од Бања Лука , потврди дека јајцата од постари кокошки несилки се поквалитетни одколку од помладите кокошки. Како што пишува Telegraf.rs, научниците во три наврати на по 30 случајно одбрани кокошки од една привата фарма ги испитуваа јајцата од кокошки несилки во три периоди на староста. Првиот приод е до 20 недели старост што е почеток на несење, вториот период е до 28 недели старост што е максимум во производството и третиот период до 48 кога е средина од просводствениот циклус.

Масата на јацето е најголема кај најстарите кокошки
Истражувањата се направени на хибриди од расата Isa Brown која е од француско потекло. Се работи за несилки кои достигнуваат тежина до два килограми.
Прв параметар како доказ за квалитетот е масата на јацето. Најтешките јајца со просечна тежина од 57,71 грам се од најстарите кокошки стари 48 недели. Помладите кокошки стари 28 недели (половина година) дале јајца со просечна тежина од 54,89 грама, додека пак масата на јацата од најмладите кокошки доста многу одстсапува од масата на јајцата на постарите кокошки. Имено просечната маса на јајцата од најмладите кокошки е 39,52 грама.
Втор параметар е должината на јајцето. Кај најстарите тоа е 52,46 милиметри , кај средните 51,10 и кај најмладите 46,56 милиметри Слично се забележува и кај ширината (40,36, потоа 40,10 па 35,90) и чистотата на јацето (4,30, односно 3,80 и 2,80).
Кога станува збор за индексот за формата на јацето најдобри вредности имаат средните кокошки, па младите и на крајот најстарите. Ист е редоследот кај бојата на лушпата. Младите кокошки имаат најдобра вредност кога станува збор за бојата на жолчката, па следуваат постарите па на крајот најстарите.
Индексот за формата на јацето е пресметан како ширината израдена во проценти према должината, бојата на лушпата по субјективна проценка , а бојата на жолчката според една од најприфатените субјективни методи, Roche Color Fan.
Извор https://www.agroklub.com/
Напишете коментар