Исклучително лесно се подготвува, а најважно е што по само 24 часа можете да го послужите на трпезата.
Наесен по маркетите може да се најде секаков зеленчук со кој се подготвува одличен зимски оброк.
А бидејќи сме во сезона на зелка, ви предлагаме да подготвите малку понеконвенционална салата – со зелка, цвекло и морков.
Киселата зелка со цвекло не е толку популарна како краставиците и зелените домати, но верувајте ми – никој нема да остане рамнодушен на нејзините светли крцкави лисја во киселата маринада! Да не зборуваме дека е вистинска витаминска бомба!
Можете да уживате во неа и самостојно и како додаток на вашите гозби со месо. Патем, може да биде одличен додаток на омилените хамбургери и сендвичи за децата.
Исклучително лесно се подготвува, а најважно е што по само 24 часа можете да го послужите на вашата трпеза.
Еве што ви е потребно за да ја подготвите оваа витаминска бомба:
1,5 кг. зелка
1 цвекло
1 морков
главица лук
За маринадата:
1,4 литри вода
150 гр шеќер
3 супени лажици сол
100 мл. оцет 9%
2 ливчиња Ловоров лист
5 зрна црн пипер и зачин
Начин на подготовка:
Цвеклото и морковот излупете ги и изрендајте ги на ренде за моркови.
Измијте ја зелката и исечете ја на големи коцки.
Истурете вода во тенџерето. Додадете ги солта, шеќерот, ловоровиот лист, црниот пипер и зачинот. Тенџерето со маринадата ставете го на шпорет, доведете го до вриење, па оставете уште една минута.
Во тегла од 3 литри, ставете го првиот слој зелка на дното, потоа малку морков и на крајот – малку лук и цвекло. Наредете го зеленчукот по овој редослед додека не биде готов. Горниот слој треба да биде цвекло и лук.
Секој слој треба добро да се притисне.
Топлата маринада истурете ја во теглата и кога ќе се олади, чувајте ја во фрижидер 24 часа. Кога ќе истече времето, салатата е подготвена за јадење. Уживајте!