Пиперките е многу чувствителна на биолошки услови кои, доколку се неповолни, или ако има големи варијации, доведуваат до значително намалување на продуктивноста на растенијата. Во овој текст ќе се фокусираме на температурата.
Каква температура и одговара на пиперката?
Успева на дневни температури од 18 до 30ºC и ноќни 16-18ºC (оптимална 25ºC односно 20ºC). Оптималните температури на воздухот, освен на растот и развојот на земјоделските култури, имаат пресудно влијание и на количината на пигментот, односно на интензитетот на црвената или жолтата боја.
На температури под оптималниот опсег од 18-25ºC, плодовите се бледо црвени, додека на температури под 12ºC, пигментацијата практично исчезнува.

Во услови на заштитен простор, пиперката бара повисоки температури во однос на доматите, во текот на денот 22-25ºC (облачни денови 20ºC), ноќе 18-20ºC започнува веќе на 28ºC.
На температури повисоки од 35ºC паѓаат цветовите и новоформираните плодови.
Од големо значење за непрекинат раст и развој е и оптималната температура на почвата од 21-23ºC. На температури под 20ºC има значителен пад на приносот.
Ниските температури (под 15ºC), особено ако се придружени со недостаток на светлина, предизвикуваат паѓање на цветовите.
Пиперката спаѓа во групата на хелиофилни растенија. Оптималното осветлување во моментот на оплодување и формирање на плодот е 2.000, а минималното е 1.500 лукса. Затоа, одгледувањето во заштитен простор треба да се прилагоди така што производството и плодноста на расадот да не се во време на слаба осветленост (ноември-јануари) или пак дополнително да се осветлува расадот.