Обоениот карфиол е настанат со природно одгледување и нема никаква врска со генетскиот инженеринг. Некои сорти настанале случајно, некои со намерно вкрстување. Обоените сорти карфиол можат да се создадат со мешање на карфиолот со други растенија. На пример, зелениот карфиол е вкрстување на карфиолот и брокулата. Бета каротенот од морковот го прави карфиолот портокалов. Виолетовиот карфиол е вид брокула која има виолетова боја…
Дополнителните бои му додаваат фитохемикалии на карфиолот. Вкусот на сите видови е прилично сличен, иако малку поинтензивен.
„Обоените карфиоли имаат малку поинтензивен вкус од обичните бели, но разликата меѓу нив е мала. Овие производи обично им се допаѓаат на медитеранските потрошувачи“, објаснува за FreshPlaza Етјен Руигевард. трговец на големо од Холандија.
Тој вели дека обоениот карфиол е многу потежок за одгледување од белиот карфиол.
„Тоа е многу кревок производ, особено виолетовите и портокаловите сорти. Тоа значи дека бара интензивен труд за одгледување. Треба да бидете прилично вешти за да го одгледувате“,. вели Етјен.
Напишете коментар