Купувањето и одгледувањето домашни кокошки не изгледа комплицирано, но почетниците треба да следат неколку упатства.
Неопходно е да се знае целта за која сакаме да ги одгледуваме, важно е правилното хранење, како и oбезбедувањето доволно простор и безбедни услови.
Првата работа што треба да ја направите пред да ги купите е да одлучите за која цел сакате да одгледувате домашни кокошки – само за месо, месо и јајца или само за јајца, а изборот на соодветни цели за размножување е од суштинско значење за избор на вистинскиот вид и правилна храна.
Треба да бидете претпазливи кога купувате живина, особено ако купувате од непознати продавачи. Некои може да ги измамат неискусните одгледувачи на живина продавајќи им болни или постари кокошки на кои им завршиле продуктивните години.
Во првите недели, најважна е температурата во просторијата. Пилињата немаат вистински пердуви на возраст од 6 до 7 недели, така што не можат да ја регулираат температурата на телото, па треба да се загреат во овој период. Во текот на првата недела, температурата треба да биде 35 ° C и треба постепено да се намалува за 5 ° C секоја недела додека не се достигне температурата на околината. Ќе знаеме дали имаат доволно топлина според нивната позиција: ако сите се собрани на куп – премногу им е ладно, ако се наредени на ќошовите – премногу им е жешко. Ако се подеднакво распределени насекаде, тогаш температурата им одговара.
Треба да се има предвид дека пилињата растат многу брзо, и затоа не треба да се купуваат во голем број во исто време, бидејќи може да немаат доволно простор.
Простор за одгледување
Многу често, почетниците во живинарството прават погрешна пресметка за тоа колку простор ќе им треба за да растат, бидејќи со доаѓањето на потомство се намалува просторот. Според Универзитетот во Missouri Extension, на едно пиле со средна големина му требаат најмалку 3 м2 простор во затворен простор и 8-10 м2 простор на отворено. Просторот треба да биде сув и проветрен, а кокошките да се чуваат на суво и топло за да не се разболат. Колку повеќе простор има, живината ќе биде поздрава, а пренатрупаноста придонесува за појава на болести и штетници.
Како условите за одржување на просторот каде што се чуваат го одредуваат квалитетот на јајцето
Ѓубрето од кокошките и неговото неправилно отстранување создаваат идеални услови за развој на штетници и патогени микроорганизми, затоа е потребно редовно чистење. Користената слама треба да се менува почесто бидејќи кај живината брзо станува загадено и се развива мувла, а наместо користената слама, може да се користи пилевина или тресет. Хранилките и контејнерите со вода треба да се мијат еднаш неделно. Пилињата кога се мали, може да се удават во тенџере со вода, и затоа можете да го наполните со, на пример, чакал , за да го избегнете ова.
Како правилно да ги храните кокошките?
Живината не е избирлива кога е во прашање храната. Пилињата и кокошките јадат сѐ, што ги прави лесни за хранење и можат да јадат житарки, овошје, зеленчук и инсекти. Можат да консумираат остатоци од масата, само внимавајте храната да е без токсини. Постојат некои храни што се токсични за живината, па затоа треба да се избегнуваат, а тоа се: грав, незрели домати, какао, храна што содржи мувла. За подобро управување со исхраната, треба да им обезбедите балансирани оброци што ги содржат сите витамини и минерали што им се потребни за да ја достигнат својата потенцијална тежина.
Ако одгледувате кокошки за јајца, хранете ги со калциум. Кокошките несат јајца од пролет до есен, сè додека имаат околу 12 до 14 часа дневна светлина. Треба да им се менува водата неколку пати на ден. И на крај, внимавајте да не ги храните со адитиви или производи што ќе го стимулираат и забрзаат нивниот раст. Адитивите скоро секогаш се користат во одгледувањето живина, што резултира со скок на растот на мускулите, што во никој случај не е здраво за живинарството или за корисниците на месо и јајца. Правилната исхрана може да спречи болести, дебелина, вознемиреност и предвремена смрт.
Како да се грижиме за здравјето на живината?
Ако додавате нови единки во постојното јато , внимавајте на карантинот. Треба да трае околу еден месец за да се избегне ширењето на болести и штетници што можат да ги пренесат новите единки. Купете вакцинирани кокошки и ако се разболат, обезбедете ги со многу вода и храна, што е често клучен фактор за спасување на живината, и не заборавајте да повикате ветеринар.
Инфективна закржлавеност кај пилињата
Пилињата треба да имаат доволно сонце во текот на денот, бидејќи рахитисот е предизвикан од недостаток на витамин Д. Исто така е важно просторот каде што се одгледуваат да не е пренатрупан и нечист, бидејќи може да се појави кокцидиоза. Внимавајте на крлежите и вошките бидејќи тие се најчестите паразити кај живината.
Извор: https://www.agroklub.com/